Atlasul gusturilor: Oman, visul oriental

oman jpg

Ca multe alte țări din regiune, bucătăria omani este influențată de trecutul acestei zone geografice, ce reflectă un

amestec de tradiții culinare arabe, indiene, persane și cu influențe nord-africane. haideți să explorăm împreună aromele sale unice și rețetele specifice acestui ținut desprins din 1001 de nopți!

De îndată ce ai pășit pe aceste tărâmuri de poveste, te vei simți purtat într-o lume de basm. Aici, trecutul cu prezentul sunt țesute împreună parcă cu multă migală, pentru a nu altera tradițiile și obiceiurile străvechi, dar și pentru a încerca să țină pasul, atât cât se poate, cu lumea modernă. De la piațetele în care se gătește pe străzi, lăsând ca aromele să cucerească simțurile, până la resorturile de lux de la malul mării, Oman este ținutul contrastelor. Bucătăria omani este definită de multe preparate de carne cu orez gătit cu legume, cu șofran, cu curry sau simplu. Așadar, Shuwa este una din tre cele mai faimoase mâncăruri tradiționale, ce constă în carne de capră sau de miel marinată, gătită lent, învelită în frunze de banană și îngropată într-un cuptor de nisip săpat în pământ. Această metodă conferă cărnii o aromă unică și o ajută să fie mai fragedă. Carnea se servește cu orez. Mashuai și Biryani sunt, de asemenea, feluri populare de mâncăruri cu orez și șofran, și cu un amestec de condimente servite, de regulă, cu bucăți fragede de pește, pui sau creveți. Aceste preparate sunt adesea aromatizate cu limetă și coriandru. Saloona este o tocană populară făcută cu o varietate de legume precum bamele, vinetele, roșiile și carne, adesea servită cu orez sau lipie Manakish.

Deserturile omaneze nu prezintă o varietate foarte mare, dar păstrează specificitatea orientală, de la halva la aluaturi și gogoși aromate, toate sunt servite, negreșit, alături de renumita cafea orientală cu aromă de cardamon, care reprezintă un simbol al ospitalității acestui popor. Halvaua este făcută din ingrediente precum apa de trandafir, șofran și nuci, iar mini-gogoșile Lokhemat sunt gătite din făină, drojdie, cardamom și sirop de zahăr sau miere. Și tu poți da meselor tale un aer oriental cu ajutorul a trei rețete simple, dar extrem de savuroase!

Gogoși Lokhemat

gogosi lochemat jpg

Ingrediente

Pentru aluat

1 cană făină

1 lingură drojdie uscată

1 lingură zahăr

1 lingură lapte praf

1 lingură făină de porumb

1 lingură praf de copt

½ linguriță sare

1 lingură ulei

¾ cană apă călduță

Pentru sirop

1 cană zahăr

1 cană apă

1 lingură zeamă de lămâie

4 bucăți cardamom

Mod de preparare

Într-un bol mai mare, pui toate ingredientele uscate pentru aluat, apoi torni, treptat, apa călduță și amesteci până ce obții un aluat mai moale.

Acoperi bolul cu folie alimentară și lași la crescut aproximativ 30 de minute.

În acest timp, prepari siropul: într-o oală mai mică pui zahărul, apa, zeama de lămâie și cardamomul, și amesteci până ce zahărul s-a topit și siropul este transparent. Îndepărtezi cardamomul și pui siropul la răcit într-un castron mai mare de sticlă.

Într-o tigaie mai adâncă, încingi ulei, iar cu o lingură rotundă și adâncă formezi biluțele de gogoși. Le prăjești până ce devin rumene, le scurgi bine de ulei și le pui în castronul cu sirop. Amesteci bine să fie toate unse cu sirop și poți servi cu cafea.

Pui Biryani

pui byriani jpg

Ingrediente

300 g orez basmati

75 g unt

1 ceapă mare, tăiată mărunt

1 frunză de dafin

3 bucăți cardamom

1 baton mic scorțișoară

1 linguriță turmeric

4 copane de pui

4 linguri pastă de curry

85 g stafide

850 ml supă de pui

30 g coriandru, ½ tocat, ½ frunze proaspete

2 linguri fulgi de migdale

1 limetă

Mod de preparare

Lași orezul 10 minute la înmuiat în apă călduță, apoi îl speli cu apă rece până ce apa devine limpede.

Într-o cratiță nonaderentă, încălzești untul și călești ceapa, adaugi frunza de dafin, cardamomul și batonul de scorțișoară și amesteci pentru a se întrepătrunde aromele, apoi pui copanele de pui, turmericul și pasta de curry și gătești până ce puiul e rumenit.

Adaugi peste pui supa și stafidele, lași să dea în clocot, apoi orezul și ții la fiert cu ca pac aproximativ 7 minute sau până ce supa scade.

Oprești focul, adaugi coriandrul tocat, amesteci și mai lași oala cu capacul pus încă 10 minute pentru aromatizare. Servești ornat cu felii de limetă, fulgi de migdale și coriandru proaspăt tocat.

Lipie Manakish

lipie manakish jpg

Ingrediente

240 ml apă călduță

1 linguriță zahăr

350 g făină

1 linguriță sare

2½ lingurițe drojdie uscată

2 linguri ulei de măsline

mărar proaspăt

Mod de preparare

Într-un castron, combini apa cu zahărul și drojdia și dai deoparte până ce începe să facă spumă. Într-un bol mare, combini făina cu sarea, adaugi uleiul de măsline și frămânți. Adaugi drojdia stinsă și apa, și continui să frămânți până obții un aluat moale.

Muți aluatul pe un blat de lucru tapetat cu făină și continui să frămânți încă 10 minute. Îl muți într-un bol, îl acoperi cu folie de bucătărie sau cu un prosop și îl lași într-un loc cald la crescut 1 oră sau până când își dublează volumul.

Când aluatul a crescut, îl pui din nou pe blatul de lucru cu puțină făină și îl mai frămânți câteva minute.

Împarți aluatul în 6-8 bile egale pe care le întinzi sub formă de lipii, le așezi, pe rând, într-o tavă în care ai pus hârtie de copt și le dai la cuptor aproximativ 10 minute sau până ce încep să se rumenească. Repeți procesul până ce coci toate lipiile. După ce le scoți din cuptor, le presari mărar proaspăt tocat deasupra. Se mai pot prepara cu brânză, carne tocată sau zatar.