Berea, darul zeilor

bere femeie shutterstock 56893441 [Converted] jpeg

Considerat─â cea de-a treia b─âutur─â la nivel mondial, doar apa ┼či ceaiul fiind consumate ├«n cantit─â┼úi mai mari, berea nu este doar solu┼úia ideal─â care potole┼čte setea pe timpul verii, ci ┼či o surs─â de s─ân─âtate la pahar.

Orzul, hameiul, apa ┼či drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transform─â ├«n berea savuroas─â cu care ne delect─âm mai ales vara c├ónd temperaturile sunt tot mai ridicate. Primele dovezi ale existen┼úei berii dateaz─â de aproximativ 6.000 de ani, ┼či provin din vechea Mesopotamie. De┼či nu exist─â scrieri care s─â descrie cu exactitate procesul prin care s-a fabricat b─âutura, se pare c─â o bucat─â de p├óine umed─â a fermentat, rezult├ónd o past─â. Mai t├órziu, p├óinea era pr─âjit─â, cufundat─â ├«n ap─â, form├óndu-se astfel un terci din care se ob┼úinea b─âutura cu gust u┼čor am─ârui.

Berea nefiltrat─â

Tot mai des consumată în ultima perioadă în ţara noastră, berea nefiltrată este practic cea obţinută la prima mână, fără ca ea să treacă prin tot procesul din care rezultă berea blondă pe care o găsim în comerţ.

Spre deosebire de sortimentul de bere blond─â, cea nefiltrat─â are un gust mult mai aromat din cauza drojdiei ┼či a mal┼úului, ingrediente care se p─âstreaz─â ├«n cantit─â┼úi tot mai mici ├«n urma prelucr─ârii prin care se ob┼úine berea obi┼čnuit─â.

Asemenea gustului, culoarea berii nefiltrate este mult mai intens─â. Dac─â la berea blond─â ea este mai clar─â (g─âlbuie), la cea ob┼úinut─â la prima m├ón─â este mai tulbure pentru c─â nu sunt sco┼či mul┼úi dintre pigmen┼úii naturali. Pentru c─â are o aciditate mai sc─âzut─â (nu i se adaug─â dioxid de carbon), berea nefiltrat─â face ┼či mai pu┼úin─â spum─â dec├ót cea blond─â.

Berea neagr─â

Folosit─â mai des la prepararea m├ónc─ârurilor, ├«n special a celor din carne, berea neagr─â ┼či-a c├ó┼čtigat reputa┼úia datorit─â gustului aparte pe care ├«l are. Cu o cantitate mai mare de alcool dec├ót cea blond─â (aproape 7% sortimentul de bere brun─â, 5% berea blond─â), dar ┼či cu o arom─â inconfundabil─â de caramel, berea neagr─â se ob┼úine ├«n urma unui proces mai ├«ndelungat de fermentare (este specific zonelor nordice).

Dac─â la berea obi┼čnuit─â mal┼úul fermenteaz─â de regul─â ├«n partea de jos a butoaielor, la sortimentul de bere neagr─â fermentarea are loc ├«n partea de sus a recipientelor, astfel fiind ob┼úinut─â aroma de caramel mai pronun┼úat─â. De multe ori, berea brun─â este asociat─â cu specificul irlandez. Cele mai cunoscute feluri de bere brun─â sunt: neagr─â dry (are gustul asem─ân─âtor cafelei), neagr─â imperial─â (poate avea o concentra┼úie mai mare de alcool -├«ntre 6-11%), neagr─â din ov─âz (fulgii de ov─âz sunt ad─âuga┼úi ├«nc─â din fabric─â).

Berea blond─â

Aroma de hamei, gustul u┼čor am─ârui ┼či acididatea sunt doar c├óteva dintre caracteristicele berii blonde. Ea se ob┼úine ├«n urma procesului de prelucrare a berii nefiltrate, astfel c─âp─ât├ónd o culoare mult mai clar─â (limpede), mai mult acid, dar ┼či spum─â ┼či o arom─â u┼čor aspr─â.

Dup─â ce au descoperit din ├«nt├ómplare procesul prin care se ob┼úinea gustoasa b─âutur─â, unele culturi din Mesopotamia ┼či din Egipt considerau berea ca fiind un dar de la zei. La ├«nceputuri, ea a fost folosit─â pe post de remediu, ca mai apoi s─â-i fie descoperite beneficiile ┼či s─â ajung─â la rangul de moned─â de schimb ├«ntre popoare.

┼×tiai c─â... ... berea d─â o arom─â unic─â dac─â este folosit─â la prepararea aluaturilor ┼či a sosurilor? De asemenea, ea se num─âr─â printre ingredientele care ajut─â la fr─âgezirea c─ârnii? ... berea con┼úine o mare parte din mineralele de care organismul nostru are nevoie? ... ├«n lume exist─â c├óteva mii de sortimente de bere? ... berea ob┼úinut─â din drojdia s─âlbatic─â (din Belgia) ┼či cea din manioc (plant─â din Africa) sunt printre cele mai neobi┼čnuite sortimente de bere din lume?

text: Alina Corneanu, foto: Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Cl─âtite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet ra╚Ť─â fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg