Boiaua, al patrulea condiment al lumii

boia jpg

Acesta este un condiment sub formă de pudră, de culoare roșie-portocalie, care nu provine dintr-o singură plantă, fiind produs dintr-o varietate de ardei iute măcinat și uscat. Aroma variază în funcție de aceste soiuri.

Primii exploratori spanioli, conduși de Cristofor Columb, au dus semințele de ardei roșu în Europa, unde planta și-a pierdut, treptat, gustul înțepător specific culturilor mexicane și a devenit boia de ardei „dulce“. Boiaua de ardei este considerată condimentul național al Ungariei, unde a fost introdusă de turci în 1569, fiind folosită atât pentru condimentarea alimentelor, cât și pentru terapii de vindecare. Ea este ingredientul național în gastronomia maghiară și a fost denumită paprică. Preparatul-vedetă în care se folosește din belșug este gulașul.

Soiuri care fac înconjurul lumii

Există 8 soiuri de boia de ardei din Ungaria, care variază în funcție de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă ce seamănă cu cea de piper. Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, de o calitate deosebită, apoi un amestec de boia iute și mai puțin iute numit feledes și soiul roșu și deloc iute, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală, ce se numește edesnemes.

În schimb, ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și cresc în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două părți ale țării – Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de ardeii din Ungaria, ardeii spanioli sunt, de obicei, uscați la fum, așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar mocnit în magazii speciale. Odată ce sunt uscați, sunt măcinați cu roți de piatră care se mișcă încet până devin pulbere.

Există 3 soiuri principale de boia de ardei spaniolă - dulce, dulce-amărui și iute. Diferența dintre tipuri ține de soiurile de ardei și de modurile în care sunt procesați. Soiul dulce se face cu un ardei în formă de cireșe, boiaua dulce-amăruie spaniolă este produsă dintr-un ardei lung, roșu-închis, iar boiaua iute se face dintr-un ardei lung. La soiul iute, semințele sunt măcinate cu restul de ardei.

Însă, indiferent de tipul de boia ales, aceasta face minuni în bucătărie, dând savoare tocănițelor, aromă salatelor și culoare supelor sau piftiilor. Iată câteva rețete care să vă inspire să gătiți cu acest condiment deosebit de colorat și aromat.

Pui toscan cu paprică

pui toscan jpg

Ingrediente

4 pulpe mari de pui, fără piele

2 linguri făină simplă

2 linguri boia de ardei dulce

2 linguri ulei 2 ciuperci medii

1 ceapă mare 2 căței de usturoi

150 ml vin alb

150 ml supă de pui

150 ml smântână lichidă

150 g spanac proaspăt sau congelat

55 g parmezan ras

sare piper negru

pătrunjel proaspăt, pentru ornare

Cum faci pui toscan cu paprică

Pui bucățile de pui într-un bol mai mare și le amesteci cu făina, boiaua de ardei, sare și piper, până ce acoperi toată carnea.

Încingi uleiul într-o tigaie mare, adâncă, adaugi puiul și îl prăjești 4 minute pe fiecare parte, până devine puțin crocant și rumenit. Îl lași deoparte la scurs pe un șervet de bucătărie.

În uleiul rămas după prăjirea puiului, pui ceapa tăiată mărunt și o călești 4-5 minute, adaugi usturoiul zdrobit și ciupercile tăiate felii, și amesteci 30 de secunde. Torni peste acest amestec vinul și aduci la fierbere, adaugi puiul și supa, și lași să dea în clocot. Reduci focul și mai lași totul la fiert 30 de minute până ce carnea se înmoaie și zeama mai scade. Adaugi, apoi, smântâna și spanacul și înorporezi.

Iei preparatul de pe foc, adaugi parmezanul și ornezi cu pătrunjel.

Conopidă cu boia

conopida cu boia jpg

Ingrediente

1 conopidă medie

125 g făină simplă

1 linguriță praf de copt

1 linguriță boia dulce sau iute, după gust

1 cățel usturoi zdrobit

ulei de gătit

175 g iaurt

coaja de la 1 lămâie

sucul de la ½ lămâie

3 linguri ierburi proaspete tocate fin: coriandru, ceapă verde, mărar, mentă sau un amestec uscat de ierburi

sare

piper negru

Mod de preparare

Amesteci într-un bol făina, praful de copt, boiaua, puțină sare și puțin piper. Adaugi 150 ml de apă rece și omogenizezi până obții o pastă puțin mai densă.

Desfaci florile de conopidă în bucăți potrivite, le dai prin pasta pregătită și le pui la prăjit în uleiul încins. Le lași până ce se rumenesc și devin crocante, apoi le scoți pe un prosop de bucătărie.

Pentru sosul de servire, amesteci într-un castron iaurtul, usturoiul, coaja de lămâie rasă și sucul de lămâie, apoi adaugi ierburile tocate și asezonezi după gust.

Sărățele cu brânză și boia

saratele cu boia jpg

Ingrediente

300 g aluat cu unt

4 gălbenușuri

150 g brânză cheddar rasă

boia de ardei

Mod de preparare

Întinzi aluatul sub formă de pătrat pe un tocător mai mare, bați gălbenușurile bine cu puțină apă și ungi aluatul cu acest amestec. Presari brânza și presezi ușor, ca să rămână pe aluat.

Acoperi cu folie alimentară și dai 15 minute aluatul la frigider. După ce l-ai scos, presari boiaua de ardei în ploaie peste brânză, tai aluatul în fâșii groase de 2 cm și lungi după bunul plac, și răsucești fâșiile.

Încingi bine cuptorul în prealabil, așezi fâșiile răsucite într-o tavă pe foaia de copt și dai la cuptor aproximativ 15 minute, până devin aurii și crocante.