Bulgurul, „aurul“ Orientului Mijlociu
Această cereală făcută din grâu dur a apărut pentru prima dată în zona mediteraneeană, însă este folosim cu precădere în Orientul Mijlociu. Cunoscut pentru timpul rapid de gătire, bulgurul poate avea multiple întrebuințări în gastronomie.
Există mai multe tipuri de bulgur în funcție de preparatele în care este folosit: bulgurul fin este ideal pentru salate, precum tabbouleh, bulgurul mediu este folosit pentru pilaf sau garnitură, iar cel grosier este destinat mâncărurilor mai sățioase precum chifteluțele kibbeh. Bogat în fibre, acesta susține sănătatea tractului digestiv, iar grăsimile bune, vitaminele și mineralele pe care le conține ajută la sănătatea inimii. Atunci când vine vorba de gătit, fierberea se face ca și în cazul orezului, o parte bulgur, 2 părți apă. Bulgurul mai fin poate fi înmuiat în apă fierbinte pentru a se prepara mai rapid. În supe, acesta adaugă textură și valoare nutrițională, în combinație cu legume sau carne poate ține loc de garnitură sau de pâine. Iată câteva sugestii gustoase de preparare a acestui ingredient versatil:
Porridge cu fructe
Ingrediente
1 cană lapte
½ cană bulgur
măcinat mediu
¼ cană stafide
¼ linguriță sare
2 linguri zahăr brun
4 linguri gem de caise
afine, scorțișoară și banane
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, nonaderentă, combini laptele, bulgurul bine spălat, sarea și o cană cu apă, și aduci la punctul de fierbere. Reduci focul și continui să fierbi încă aproximativ 15 minute, amestecând ocazional până ce amestecul are o consistență cremoasă.
Torni porige-ul în două boluri, pui deasupra felii de banane, afine, gem de caise și scorțișoară, și servești la micul-dejun sau ca desert.
Supă cu ciuperci și bulgur
Ingrediente
4 ciuperci champignon mari
3 cartofi
1 țelină mare
3 morcovi
2 cepe
150 g smântână grasă
2 căței de usturoi
zeama de la 1 lămâie
½ cană bulgur grosier
1 ceapă verde, pentru decor
sare
Mod de preparare
Într-un castron, pui bulgurul la înmuiat în apă rece.Într-o oală plină cu apă, pui la fiert morcovii curățați și tăiați în două, o ceapă întreagă curățată și țelina tăiată grosier, adaugi puțină sare și lași să fiarbă 30 de minunte.
Între timp, tai mărunt ceapa rămasă și o călești în puțin ulei împreună cu ciupercile tăiate fâșii. După ce legumele s-au fiert, le scoți din supă și pui supa din nou pe foc. Adaugi cartofii tăiați cubulețe și bulgurul hidratat și scurs, și lași 15 – 20 minute pe foc sau până ce ambele ingrediente s-au fiert. Adaugi ceapa și ciupercile călite și lași să clocotească.
Într-un castron, amesteci smântâna cu usturoiul zdrobit mărunt și cu zeama de lămâie, torni peste smântână un polonic de supă și omogenizezi, apoi răstorni întreaga compoziție în oala cu supă, după ce ai închis focul.
Asezonezi cu ceapă verde proaspăt tocată.
Kibbeh, chifteluțe cu bulgur și carne
Ingrediente
300 g bulgur fin
250 g carne tocată vită
2 lingurițe sare
1 l ulei
100 g făină albă
1 ceapă
piper negru măcinat
1 legătură pătrunjel tocat
2 linguri semințe de pin
curcuma/turmeric
1 linguriță baharat
1 linguriță coriandru măcinat
½ linguriță praf de usturoi
½ linguriță boia ardei
1 vârf de linguriță nucșoară pudră
Mod de preparare
Într-un castron adânc, pui bulgurul și torni peste el apă rece cât să îl acopere bine. Lași la înmuiat o oră.
Într-o tigaie, călești ceapa tocată foarte mărunt până ce devine sticloasă, apoi adaugi carnea tocată și amesteci până se desface în bucățele mici.
Lași să se gătească până se evaporă lichidul și carnea începe puțin să se rumenească, apoi adaugi condimentele și mirodeniile. Continui să amesteci pentru a se întrepătrunde aromele și mai lași pe foc încă 7 minute. La final, adaugi semințele de pin și pătrunjelul tocat fin. Dai de pe foc și lași la răcit.
Scurgi bulgurul într-o sită, care trebuie să se fi umflat bine în apă, apoi îl amesteci într-un castron adânc cu făina, puțină sare și 2 linguri de ulei. Frămânți bine compoziția până ce obții o textură ușor de modelat.
Modelezi fiecare chifteluță, înmuind puțin mâna în apă: iei puțin aluat, îl aplatizezi, pui o lingură de compoziție cu carne și modelezi kibbeh sub formă ovală cu capetele ascuțite. Continui până termini compoziția, apoi le prăjești în ulei încins.
Le scoți pe șervețele menajere, apoi le pui pe un platou și le servești cu sos de iaurt.