Cafeaua, bautura magica a lumii

cafea freepik jpg

Cafeaua a devenit o parte importantă a culturii noastre și a cucerit lumea întreagă cu aromele ei. Pentru mulți, cafeaua este un ritual și o modalitate de a începe ziua, iar preferințele variază în funcție de intensitatea gustului, modul de preparare și proveniența boabelor. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de cafea preparată.

Espresso

A fost inventat la Veneția la începutul secolului al XX-lea, de omul de afaceri Luigi Bezzera, care făcea experimente pentru a vedea cum ar putea prepara cafeaua mai rapid. El a descoperit că adăugarea presiunii aburului la mașină nu numai că reducea timpul necesar pentru a o prepara, dar crea și o băutură mult mai tare. Espresso este o cafea puternică, concentrată, care se servește de obicei în doze mici. Pentru a obține un espresso autentic, trebuie să folosiți un aparat special și cafea proaspăt măcinată.

Café Americano

Americano - Americanos au fost inventate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soldații americani erau cantonați în Italia. Deși era suficientă cafea pentru soldați, nu era cea cu care erau obișnuiți. Singurele opțiuni la acea vreme erau cappuccino și espresso. Espresso era prea amară, iar cappuccino era prea tare în comparație cu cea de acasă. Barista locali au găsit o soluție: au diluat cu apă caldă espressourile, apoi fiecare adăuga lapte și zahăr, după preferință. Această cafea este acum recunoscută în întreaga lume.

Latte

Este o alegere bună pentru cei care preferă o cafea mai puțin intensă și mai cremoasă. Termenul „Cafe Latte“ a fost creat în anumite regiuni din Italia frecventate de turiștii americani, care nu prea se împăcau cu espresso și preferau o băutură mai plăcută la gust și mai dulce, așa că s-a adăugat lapte cald peste cafea. Însă dacă călătoriți în Italia și cereți un „Latte“, vi se va înmâna un pahar cu lapte cald.

Macchiato

„Macchiato“ înseamnă cafea espresso „marcată“ sau „pătată“ cu o cantitate mică de lapte sau spumă de lapte. Rețeta îndepărtează asprimea espressoului, dar îi păstrează gustul puternic. Deoarece cappuccino nu este consumat în mod regulat de italieni după prânz, un macchiato le permitea să se bucure de o băutură ușor mai dulce după-amiaza.

Cappuccino

Cappuccino rămâne o combinație populară, un favorit al iubitorilor de cafea de pretutindeni. Denumirea sa vine de la culoarea cafelei, care se potrivește cu cea a hainelor purtate de călugării capucini și franciscani. În italiană, cappuccio înseamnă „glugă“. Aceasta este o băutură italiană pe bază de espresso, preparată în trei straturi: espresso, lapte și spumă de lapte.

Cafe au Lait

Aceasta este o băutură tradițională de cafea din Franța, care înseamnă „cafea cu lapte“. Obținută prin combinarea de cafea proaspătă și lapte fierbinte într-un raport egal, ea are o culoare maro-deschis și un gust echilibrat între cafea și lapte. Uneori, cafeaua este pregătită la filtru sau espresso, iar laptele poate fi spumat sau simplu.

Breve

Breve este asemănător cu un latte, dar care folosește jumătate espresso, jumătate un amestec de lapte și smântână preparată la aburi. Are o aromă bogată și cremoasă și este o alternativă excelentă pentru cei care preferă o cafea mai tare, cu un conținut mai mare de grăsimi.

Flat White

O băutură populară pe bază de espresso, originară din Australia și Noua Zeelandă. Este similară unui latte sau cappuccino, dar cu un raport mai mare de espresso și lapte și cu o textură netedă și catifelată. Cheia pentru un flat white bun este spumarea corectă a laptelui, care trebuie să fie catifelată și două shot-uri de espresso.

Caffè Affogato

Este un desert italian simplu, dar delicios, care combină o doză de espresso cu o cupă de înghețată de vanilie. Termenul „affogato“ înseamnă „înecat“ în limba italiană, ceea ce face referire la faptul că înghețata este „scufundată“ în espresso. Espressoul fierbinte va topi ușor înghețata, creând un amestec delicios de arome calde și reci, amare și dulci.