Ce alimente pot provoca reacţii alergice

dieta vegetariana jpeg

Milioane de persoane în lume fac alergii alimentare, factorul declanşator putând fi chiar banalele fructe sau legume, dar şi produse de origine animală (lapte, ouă).

Alergia alimentară este o reacţie anormală a sistemului imunitar, care se comportă ca şi cum anumite produse ar fi  otrăvuri pentru organism. De aceea, reacţiile alergice pot fi violente: roşeaţă a pielii şi mâncărimi, greaţă, vomă, diaree, dificultăţi la înghiţire, umflături la nivelul feţei , dificultăţi de respiraţie, ba chiar şoc anafilactic. În caz de reacţie severă, suferindul trebuie dus imediat la urgenţă.

Alimentele cu probleme

Dacă eşti alergică la ouă, a le consuma chiar şi în cantităţi mici poate declanşa reacţii negative. Laptele şi produsele lactate provoacă frecvent alergii. Atenţie! Proteinele lactice responsabile de reacţiile adverse sunt prezente în cele mai diverse produse – de la gumă de mestecat la pasta de dinţi.  Fructele de mare pot declanşa reacţii deosebit de severe. E suficient uneori să atingi un astfel de aliment pentru ca simptomele să apară. Consumă cu prudenţă şi alimentele procesate care conţin făină sau gelatină din peşte, la fel şi suplimentele alimentare cu omega 3. Se întâmplă uneori ca o persoană care tolerează bine peştele la conservă (tonul, spre exemplu) să aibă reacţii alergice la acelaşi produs în stare proaspătă.

Reacţii extreme

În cazul arahidelor, reacţia alergică poate fi extremă – iar organismul se resimte chiar şi la urme din acest aliment. Citeşte cu atenţie etichetele produselor pe care le consumi! Arahidele sunt prezente şi în preparatele restaurantelor chinezeşti, indiene sau tailandeze. Nucile, migdalele, fisticul – toate oleaginoasele, în general, dar şi castanele sau alte fructe uscate – îţi pot declanşa alergii.

Cum afli ce poţi să tolerezi

Alergiile alimentare se manifestă, de obicei, la vârste fragede. Când vine vremea diversificării, alimentele noi se introduc treptat în dieta copiilor, în cantităţi mici, sub supraveghere, pentru a vedea dacă bebeluşii le tolerează bine. Dacă ştii la ce aliment eşti alergic, trebuie să-l excluzi din meniu. De asemenea, verifică permanent, prin citirea etichetelor, care e compoziţia semipreparatelor şi preparatelor cumpărate din magazin. Uneori, pot să apară aşa-numitele alergii încrucişate. Acestea pot fi declanşate de familii asemănătoare de alimente: fructe cu coajă (migdale, nuci, alune), fructe din familia Rozacee (caise, căpşuni, zmeură) şamd. Medicul îţi va spune de ce alimente şi alergeni să te fereşti.