Ce înseamnă, de fapt, ouă bio

oua jpeg

Zeci de ferme agricole din Germania sunt suspectate că au comercializat ouă bio care, însă, nu respectau specificaţiile pentru a fi încadrate în această categorie, iar proprietarii riscă 10 ani de închisoare. Dar ce condiţii trebuie să îndeplinească ouăle pentru a fi considerate bio sau eco?

Cererea pentru ouă eco sau bio (ambele variante definesc acelaşi tip de ouă) a crescut considerabil în România în ultimii doi-trei ani. Pentru a primi calificativul de ouă bio, ele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

  • găinile de la care provin trebuie să nu fie stresate, adică să fie crescute la sol, libere şi să aibă acces atât la păşune, cât şi la adăpost închis;
  • fiecărei păsări trebuie să-i revină 4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de 6 păsări pe metrul pătrat, conform normelor UE de zootehnie ecologică;
  • hrana găinilor trebuie să constea într-o combinaţie de cereale ecologice, făinuri proteice de origine vegerală, săruri minerale şi vitamine organice (în niciun caz sintetice) şi să nu conţină niciun fel de substanţe chimice, pesticide, aditivi, conservanţi, hormoni, organisme modificate genetic sau antibiotice.
  • ferma să fie înscrisă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De altfel, pe site-ul instituţiei, se găseşte lista operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică la MADR.

Află de pe adevarul.ro, cum recunosti ouăle bio în supermarket.

Află de pe adevarul.ro, cum recunosti ouăle bio în supermarket.