Ce număr de calorii au mezelurile şi cât de periculoase sunt pentru sănătate

Dieta ta poate avea de suferit dacă întreci măsura şi pui de obicei pe masă multe mezeluri. Dar inconvenientele nu se opresc aici. Cu un conţinut mare de aditivi şi coloranţi alimentari, mezelurile pot deveni periculoase pentru sănătate, atunci când nu le consumi cu moderaţie.
Împiedică asimilarea calciului
Fie că e vorba de cârnaţi, crenvurşti, şuncă presată ori kaizer (şi lista poate continua), mezelurile ne pun în pericol silueta, din cauza cantităţii mari de grăsimi. Deseori, însă, datorită preţului mic ori a diverselor sortimente care se găsesc în comerţ, suntem tentaţi să le cumpărăm. Iar cu cât mezelurile sunt mai ieftine, cu atât calitatea lor este mai scăzută, iar valoarea nutriţională tinde spre 0, spun nutriţioniştii. Ele nu duc lipsă de conservanţi, coloranţi ori agenţi de îngroşare, pe care îi putem citi pe toate etichetele. Unii dintre aceşti aditivi, cum sunt fosfaţii şi polifosfaţii, împiedică asimilarea de calciu în organism, determinând depunerea lui în articulaţii ori atrofierea oaselor.
Nu sunt indicate copiilor
Într-un studiu recent, nutriţioniştii americani au au ajuns la concluzia că părinţii nu ar trebui să dea mezeluri copiilor până în 10 ani, din cauza dezechilibrului nutriţional pe care îl generează. Mai mult, anumite substanţe prezente în aceste alimente pot duce la hiperactivitate, obezitate ori deficit de atenţie şi concentrare la copii.
INFO
Acidul glutamic (E 620) care se găseşte în anumite mezeluri poate provoca greţuri, palpitaţii ori dureri de cap.
Tabel calorii
100 g Calorii
Cârnaţi afumaţi 301
Cabanos 374
Cârnaţi porc 321
Ceafă porc afumată 308
Crenvurşti pui 238
Crenvurşti porc 330
Kaizer 303
Muşchi ţigănesc 333
Parizer 219
Pastramă porc 152
Salam de Sibiu 486
Salam de vară 298