Citricele, vedetele iernii

portocale si suc shutterstock jpeg

Sezonul rece este dedicat citricelor, care se numără printre puţinele fructe ce pot fi consumate în această perioadă în stare proaspătă. Însă la fel de bine pot fi ingredientul care să dea o savoare deosebită unei prăjituri sau chiar unei fripturi.

Portocale

Odinioară, portocalele erau privite drept un dar al zeilor. Şi nu este greu să ne dăm seama de ce, ţinând cont de savoarea lor deosebită şi de aroma unică. În zilele noastre, se cultivă în Brazilia, India, Indonezia, în Mexic şi în Statele Unite, dar şi în Europa, în ţări ca Italia, Grecia şi Spania. Sunt o sursă excelentă de vitamine, dar pot fi şi ingredientul secret pentru o friptură de raţă, numai bună de ademenit musafirii. Pot fi şi un desert minunat, dacă presari câteva felii de portocală cu toping de frişcă şi ciocolată.

Minole

Aceste fructe mai sunt numite şi „Honeybells“, adică nişte clopoţei cu miere, datorită formei alungite şi gustului dulce. Minolele au apărut în urma încrucişării dintre grepfrut şi portocală. Au foarte puţini sâmburi, ceea ce le face ideale pentru prepararea unor deserturi delicioase, precum jeleul cu minole sau o tartă apetisantă. Aceste citrice se coc din decembrie şi până în februarie.

Portocalele roşii

Portocalele roşii de Sicilia au pulpa de culoare roşie, sunt suculente şi au o aromă deosebită. Sunt originare din Sicilia, după cum le spune şi numele, însă se plantează şi în Spania şi Statele Unite ale Americii ( California şi Texas). Au un gust dulce-acrişor, fiind ideale pentru salatele de fructe, dar şi pentru prăjituri şi compot. Sucul acestor

fructe este bogat în antioxidanţi, în potasiu şi în vitamina C, ceea ce-l face ideal pentru zilele friguroase de iarnă.

Mandarine

Surorile mai mici ale portocalelor, mandarinele sunt la fel de gustoase şi de apreciate ca acestea. Le poţi folosi pentru prepararea unui desert minunat, şi anume mandarinele caramelizate, dar sunt şi ingredientul perfect pentru tarte şi prăjituri gustoase. Au un rol special în tradiţia chineză. De Anul Nou Chinezesc, aceştia pun două mandarine şi un plic cu bani lângă perna copiilor, ca să le aducă noroc. Există mai multe soiuri de mandarine, unul dintre cele mai cunoscute fiind Tangerine, numit astfel după Tangier, oraş din nordul Marocului, ţară în care mandarinele au fost importate pentru prima dată din China.

Sweetie

Seamănă cu grepfrutul şi cu pomelo, pentru că sweetie a fost obţinut în Israel prin încrucişarea celor două fructe. Este parfumat şi dulce, iar coaja lui are o culoare verde-închis

la începutul coacerii şi se transformă, pe măsură ce se coace, în galben aprins. Deşi este dulce, sweetie este sărac în calorii, dulceaţa din el datorându-se lipsei de acid.

Fructul conţine minerale, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, precum şi vitaminele C, E şi A. Sweetie poate fi mâncat ca atare sau poate fi adăugat în salatele de fructe ori în iaurturi.

Clementine

Unii spun că delicioasele clementine au fost descoperite total întâmplător, în 1902, în grădina unui orfelinat din Algeria, de părintele Clement Rodier. Alţii afirmă că au fost obţinute acum mai bine de 100 de ani, în urma încrucişării dintre mandarine şi portocale. Cert este că au un conţinut bogat de vitamina C şi un număr mic de calorii (47 la 100

de grame), ceea ce le fac nu doar gustoase, ci şi prietenoase cu silueta. Ce le deosebeşte de alte citrice este faptul că nu au sâmburi.

sursa foto: ShutterstockRecente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg