Cum să amenajezi o bucătărie mică

1 shutterstock 1451482634 jpg jpeg

Când lucrezi cu un spaţiu mic, nu este uşor să ţii bucătăria organizată. Încăperea deţine probabil cele mai multe instrumente şi unelte din toată casa. De la oale de dimensiuni diferite, electrocasnice, veselă de toate felurile până la alimente şi condimente de toate felurile. Nu este o misiune uşoară să ţii bucătăria organizată zi de zi, într-un spaţiu mic şi gătind de multe ori pentru o familie mare. În schimb, noul an este un moment potrivit să îţi pui la punct amenajarea bucătăriei, mai ales dacă ai amânat procesul la nesfârşit.

De aceea, îţi sărim în ajutor cu câteva idei şi trucuri pentru amenajarea unei bucătării mici şi cochete:

1. Fă curăţenie generală

Totul începe de la o curăţenie zdravănă. Într-un spaţiu mic, dezordinea este un impediment maxim. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te apuci de curăţenie începând cu dulapurile suspendate, până la sertare. Dacă ai o bucătărie mai veche, poţi să înlocuieşti blaturile roase de timp cu unele nou-nouţe într-o culoare cât mai veselă. O altă problemă care micşorează vizual încăperea este culoarea închisă a mobilei şi a pereţilor. Zugrăveşte într-o nuanţă deschisă sau neutră de la gri, bej până la crem sau ivoire şi alege mobilă albă sau o combinaţie între alb şi albastru deschis ori crem.

2. Pune accesoriile de bucătărie în zone cu acces uşor

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să nu găseşti tigaia pentru plita pe gaz pe care o foloseşti când vrei să faci Shakshuka la micul dejun? De câte ori nu îţi mai aduci aminte unde ai pus mixerul şi-l cauţi frustrată prin toată bucătăria până îl găseşti, iar când o faci, parcă ţi-a pierit cheful să găteşti checul promis? Sfatul nostru este să pui strategic ustensilele folosite cel mai mult.

plita pe gaz

De exemplu, adaugă cuţitele de bucătărie lângă aragaz, iar tocătorul pune-l în spatele plitei, pentru a-ţi fi mai uşor să-l foloseşti atunci când ai nevoie. Pune tăvile de copt în sertarul de sub cuptorul electric şi compartimentează-ţi special un sertar cu electrocasnice mici, dar pe care le foloseşti des, cum sunt mixerul de mână, cel vertical sau minitocătorul de legume împreună cu ustensilele lor.

De asemenea, nu totul trebuie ascuns în dulapuri şi sertare. Poţi adăuga aparate precum espressorul, prăjitorul, sau vaza nelipsită cu flori care se potrivesc cu aspectul general al bucătăriei şi, de asemenea, poţi crea spaţiu suplimentar pentru un plus de personalitate, atârnând oalele de cupru pe peretele cu plita şi chiuveta.

3. Foloseşte organizatoare care ajută spaţiul mic şi nu încurcă

Când ai o bucătărie mică, trebuie să fii destul de pretenţioasă cu privire la organizatoarele pe care le foloseşti în dulapuri şi sertare. Deoarece lucrezi cu un spaţiu mai mic, unele organizatoare pot împiedica încadrarea lucrurilor într-un dulap, aşa că măsoară corect înainte de a le achiziţiona.

Articolele pe care familia ta le ţine mereu la îndemână sunt cel mai bine depozitate în containere transparente. În acest fel, poţi vedea când ai epuizat stocul de paste sau cereale şi le poţi adăuga la lista de cumpărături. Un truc util este să lipeşti etichete pe cutii, pentru a fi mai uşor de identificat.

În concluzie, foloseşte fiecare spaţiu disponibil şi fă curăţenie zilnic pentru a menţine ordinea în bucătărie. Din când în când, măcar de două ori pe an, donează sau aruncă lucrurile care nu îţi mai trebuie şi pe care nu le mai foloseşti. În acest mod, vei avea dulapurile mai organizate şi nu vei simţi lipsa de spaţiu.

FOTO hutterstock