Cum să gătești fără să stai toată ziua în bucătărie: 5 sfaturi practice
Dacă ar fi să cădem de acord asupra unui aspect al vieții de zi cu zi, acela ar fi că petrecem mult timp în bucătărie. Gătim, facem curat, facem cumpărături, pregătim ingredientele și următoarea zi o luăm de la capăt. Și, oricât de mult ți-ar plăcea să gătești, întregul proces poate fi obositor și îndelungat.
Din fericire, există numeroase soluții care îți simplifică munca în bucătărie și care te ajută să reduci timpul petrecut aici. Iată câteva soluții utile.
Planifică în avans
Probabil ai ajuns de multe ori la finalul unei zile aglomerate fără să știi ce o să mănânci la cină. Și chiar dacă ai o idee, ingredientele din frigider nu îți sunt de mare ajutor.
Soluția este să planifici din timp ceea ce vei mânca. Adică să faci un meal planning pentru săptămâna care urmează. Îți aloci o perioadă de timp și scrii ceea ce vrei să gătești. Apoi faci și lista de cumpărături. Salvezi timp, bani și muncă în plus în bucătărie.
Investește în ajutoare
În ziua de azi există tot felul de aparate electrocasnice care îți salvează timp prețios în bucătărie. Slow cooker, rice cooker, air fryer sau un instant pot sunt câteva dintre aparatele care fac aproape toată munca în locul tău. Iar în ceea ce privește curățenia, o mașină de spălat vase este un adevărat ajutor de nădejde.
Ce-i drept, unele dintre aceste aparate pot fi costisitoare. Însă, investiția merită fiecare minut economisit din fața aragazului sau a chiuvetei. Dacă simți că îți depășește bugetul, poți opta pentru o refinantare credit. În acest fel, îți va fi mai ușor să îți gestionezi finanțele și să îți poți lua aparatele electrocasnice de care ai nevoie.
Congelează strategic
Este de mare ajutor să ai morcovul sau verdeața deja tocate atunci când pregătești un fel de mâncare. Așa că, atunci când simți că ai energia și timpul necesare, poți să toci cantități mai mari din diferite ingrediente. Le porționezi și le pui în congelator. Data următoare când faci o ciorbă, trebuie doar să le scoți și să le pui în oală.
De asemenea, atunci când ai gătit mai mult decât consumi de obicei, poți să pui o parte din mâncare la congelator. Îți va fi de mare ajutor în momentele în care chiar nu ai avut timp să planifici ceva, iar frigiderul este aproape gol.
Organizează-ți corect timpul
Iată cum poți să valorifici cât mai mult timpul petrecut în bucătărie. Cât timp aștepți să fiarbă apa pentru paste, du-te și pune masa. Iar cât timp fierbe sosul, șterge blatul de bucătărie și pune vasele murdare în mașina de spălat.
Folosește minutele în care aștepți ca un preparat să fie gata pentru a face altceva în bucătărie. Îți poate fi de ajutor și un timer. Fierb pastele în opt minute? Pune timerul ca să știi când sunt gata. Dar și ca să nu uiți ceva pe foc sau în cuptor atunci când ai altceva de rezolvat.
Păstrează bucătăria curată
Atunci când trebuie să gătești nu ai vrea ca primul lucru pe care îl ai de făcut să fie curățenia în bucătărie. Așa că ai grijă să ai mereu ustensilele curate și bine organizate. Acest lucru înseamnă să faci curat imediat după ce ai terminat de gătit.
În plus, poți să faci curat pe măsură ce gătești. Ai terminat de curățat legumele? Aruncă resturile la gunoi și nu le lăsa pe tocător. Pune vasele murdare în mașina de spălat după ce le-ai folosit în loc să le aduni pe toate în chiuvetă.
Așadar, este posibil să gătești fără să petreci mult timp în bucătărie. Planifică în avans și organizează-ți timpul cât mai bine. Investește în aparate electrocasnice care fac treaba în locul tău. Iar timpul economisit în bucătărie îl poți folosi pentru a te bucura de alte activități.
Sursă foto: shutterstock