Cum să găteşti sănătos şi să păstrezi aromele mâncării - 4 metode recomandate

1 captura de ecran din 2019 06 04 la 16 38 26 png png

Gătitul sănătos nu înseamnă neapărat să găteşti fără gust. Nu înseamnă nici să te dai peste cap şi să petreci ore întregi în bucătărie. Dimpotrivă, dacă ai la îndemână câteva trucuri simple o să găteşti preparate la fel de gustoase ca până acum, însă mult mai sănătoase şi cu mai puţine grăsimi.

Eliminarea prăjelilor este una dintre soluţii, mai ales că alternativele de gătit sănătos te ajută să reduci numărul de grăsimi saturate pe care le consumi. Iar dacă ştii cum să găteşti alimentele astfel încât să păstrezi şi savoarea lor, fără să adaugi prea multă sare şi alte condimente din comerţ, atunci ai găsit reţeta perfectă.

Iată, aşadar, ce alternative de gătit sănătos poţi încerca în bucătăria ta:

Microunde

Contrar a ceea ce se spune despre microunde, aceasta este de fapt una dintre cele mai sănătoase metode de gătit datorită timpului scurt de gătire care nu distruge nutrienţii din alimente. În plus, mâncarea este gătită uniform deoarece microundele pun moleculele ingredientelor în mişcare.

care nu distruge nutrienţii

Ca să eviţi totuşi uscarea alimentelor din microunde, poţi să pui un şerveţel umed peste preparat sau să adaugi apă în vasul cu mâncare, astfel încât preparatul se va găti în suc propriu şi nu trebuie să mai adaugi ulei sau unt. Poţi găti la microunde aproape orice, de la legume, la carne şi ouă. De exemplu, broccoli gătit la microunde îşi păstrează vitamina C.

Slow cooking

Prepararea slow cooking este ultimul trend în materie de gătit care aduce numeroase beneficii. Ce presupune această tehnică, mai exact, este gătirea lentă a alimentelor prin folosirea unui curent electric care creează o temperatură de coacere mai mică de 100 grade Celsius. Bineînţeles, timpul de gătire creşte şi poate ajunge până la 12 ore.

Chiar dacă pare că îţi va lua mult timp, dimpotrivă, tot ce trebuie să faci este să pui ingredientele într-un aparat slow cooker şi să le laşi să se gătească. Deoarece temperatura este mică, nu rişti nici ca alimentele să se lipească. Poţi să găteşti o sumedenie de retete sanatoase la slow cooker, cu carne, supe şi chiar prăjituri.

retete sanatoase la slow cooker

Gătire la abur fierbinte

Gătitul la abur permite încălzirea alimentelor treptat cu vapori fierbinţi, însă temperatura nu trece de 96 grade Celsius, ceea ce face ca această metodă să fie una dintre cele mai puţin agresive metode de gătire. Ai nevoie doar de un aparat pentru gatit la abur fierbinte şi eşti gata să prepari reţetele tale preferate, cu mai puţină grăsime şi mult mai sănătoase.

aparat pentru gatit la abur fierbinte

Poţi să coci, rumeneşti şi chiar să prăjeşti, dar cu abur fierbinte, tot felul de alimente precum carne albă, peşte, cartofi, morcovi şi nu numai. O să obţii de fiecare dată preparate gustoase, fragede la interior şi crocante la exterior.

Fierbere

Chiar dacă fierberea este cunoscută ca o metodă de gătit sănătos, e bine să ştii că aceasta este, în acelaşi timp, o metodă agresivă deoarece apa fierbe la mai mult de 100 de grade Celsius. Astfel, alimentele fibroase, aşa cum este carnea, peştele sau ouăle devin prea dure. Este recomandat să alternezi focul mic cu foc mare astfel încât acestea să rămână fragede.

În schimb, fierberea este ideală pentru legume sau paste. Adaugă puţină sare ca să grăbeşti procesul de fierbere şi pentru ca ingredientele să îşi păstreze vitaminele. Atunci când fierbi paste, adaugă puţin unt sau ulei de măsline ca să aibă un gust mai aromat.

Ţine cont de aceste sfaturi şi o să găteşti în continuare mâncăruri gustoase, mult mai sănătoase.

Sursă foto: Shutterstock