Cum să prepari acasă oţet aromat. Fructe şi plante macerate care dau savoare

646x404 jpeg

Oţeturile aromate vin din bucătăria veche, de mii de ani oamenii folosind aceste licori pentru a da savoare şi rafinament diferitelor feluri de mâncare.

Despre oţetul aromat se spune că este şi foarte sănătos. Acestea nu sunt greu de pregătit şi se obţin prin macerarea diferitelor fructe sau plante aromate. Uica Mihai, bucătar cunoscut în părţile Banatului, ne-a povestit cum pregăteşte el mai multe tipuri de oţet aromat fiecare cu destinaţie precisă între gătelile din bucătărie.

“Am luat oţet de vin distilat, 5 litri, şi oţetul acesta vine turnat în oala mare şi aţâţat să înceapă să fiarbă. Dar nu îl las să dea clocot, ci doar să facă abur deasupra, în aşa fel încât rămăşiţa de alcool din el să se evapore. Şi se mai duc în abur şi mai nişte aldehide care strică gustul şi fac stomacul să treacă prin patimi grele. Cam trei minute las oţetul, apoi îl trag la o parte să se răcească puţin (cam până la 60 de grade).

Şi am sticlele gata pregătite după cum urmează:

OŢET PENTRU ACRIT CIORBELE - zamă de cocoduşe aproape coapte, decantată şi strecurată prin proasoape de in - leuştean proaspăt - boabe de piper - pătrunjel verde

Află cum se prepară oţetul pentru salate sau pentru marinarea cărnii pe adevarul.ro.

Află cum se prepară oţetul pentru salate sau pentru marinarea cărnii pe adevarul.ro.