De ce e bine să mănânci roşii la conservă şi suc de roşii

2 shutterstock 316337474 jpg jpeg

Când roşiile proaspete nu se mai găsesc pe tarabe, sucul de roşii sau pasta de tomate făcute în casă ori cumpărate îţi aduc substanţe nutritive importante şi gustul care aminteşte de vară.

Pasta de tomate, efect antiîmbătrânire

O adaugi în mâncăruri pentru a le da savoare şi o culoare frumoasă -  dar pasta de tomate are şi alte avantaje: reduce riscul de cancer mamar sau de colon. Acest efect se datorează unui compus pigmentului roşu numit licopen, cu efect antioxidant şi antiîmbătrânire. Licopenul este un carotenoid care se găseşte în cantităţi mari în roşii, dar şi în pepene, grepuri, caise sau guave. Spre deosebire de alţi nutrienţi, valoarea licopenului creşte atunci când este expusă preparării termice, fiind ulterior mai uşor de absorbit în tractul digestiv. În timpul fierberii roşiilor, se întâmplă un lucru extraordinar: licopenul nu se degradează, dimpotrivă, devine mai uşor de asimilat în organism. 

Vitamine pentru ochi şi inimă

Dacă îţi place să bei suc de roşii, să ştii că faci un lucru foarte bun pentru sănătatea ochilor şi a inimii. Îţi iei din el vitamina A şi antioxidanţii numiţi luteină şi zeaxantină, care previn bolile oculare, apără retina, îmbunătăţesc vederea. Acest suc este benefic pentru sistemul circulator, întrucât fluidizează sângele, echilibrează tensiunea arterială şi previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Prepară sucul de roşii în casă, din roşii bine coapte, cărnoase, şi bea un pahar de suc zilnic, în cure de 30 de zile.

Sucul întăreşte oasele

Calciul şi magneziul pe care ţi le poţi lua din sucul de roşii întăresc oasele şi ajută la asimilarea fierului. Adaugă puţină sare şi busuioc tocat pentru a obţine o băutură gustoasă. Un alt atu al sucului este alungarea dorinţei de a aprinde o ţigară. Dacă vrei să te laşi de fumat, află că roşiile conţin substanţe care reduc atât apetitul pentru nicotină, cât şi efectele negative ale nicotinei asupra plămânilor.

Ştiai că…

…sucul de roşii conţine vitamina B şi potasiu care normalizează tensiunea arterială? De aceea e indicat cardiacilor şi hipertensivilor.