Fereşte-te de alimentele cu un conţinut ridicat de mercur!

Mulţi se tem de efectele toxice ale mercurului, cunoscându-l după denumirea de „argintul viu“. Spargerea accidentală a unui termometru nu este singurul mod în care rişti să intri în contact cu această substanţă, ci şi consumul unor tipuri de peşti care conţin o cantitate mare de mercur.
Găsit în mod natural în mediul înconjurător, mercurul este utilizat în minerit, la arderea cărbunilor, dar şi în agricultură, ajungând să se răspândească pe calea aerului, apei sau a solului. Mercurul folosit la fabricarea termometrelor poate fi inhalat în urma spargerii accidentale a termometrului, prin evaporarea mercurului la temperatura camerei. O altă cale prin care substanţa poate ajunge în corpul uman este prin consumul unor alimente cu un conţinut mare de acest element chimic, notat cu Hg.
S-a tot vorbit despre faptul că anumiţi peşti din apele contaminate cu mercur sunt otrăvitori pentru organismul uman, dacă sunt consumaţi în cantitate mare. Aceştia absorb această substanţă chimică periculoasă. În acest caz, când mercurul ajunge în apă îşi modifică structura şi devine, prin transformare, metil-mercur.
Aşadar, dacă nu ştii de unde provine peştele evită să-l cumperi, căci este dăunător sănătăţii. După un timp, mercurul va fi eliminat prin urină şi materiile fecale, dar, în cazul femeilor care alăptează, poate ajunge la copil, prin intermediul laptelui matern.