Iaurtul, satios, savuros si sanatos

iaurt jpg

Folosit în întreaga lume atât în diete, cât și pentru a da textură și gust cremos preparatelor sărate și deserturilor, iaurtul există de mii de ani, având origini antice în Turcia neolitică. Încă de atunci, procesul de obținere era realizat prin fermentarea laptelui cu culturi de bacterii, care conferă o aromă acrișoară, acidulată și o textură cremoasă. Acest ingredient este recunoscut și pentru proprietățile sale probiotice, datorită bacteriilor folosite, ce ajută la menținerea sănătății intestinului și a sistemului digestiv. El poate fi consumat simplu, mai ales când temperaturile sunt ridicate, ca bază în smoothie-uri, adăugat la sosuri și în ciorbe.

Ca aport nutrițional, acest produs lactat este o sursă bogată de proteine, calciu, potasiu și vitamina B, conținând, de asemenea, substanțe benefice precum fosfor, magneziu și zinc. În prezent, evoluția a făcut ca tipurile de iaurt să se diversifice. Dacă, cu ceva timp în urmă, aveam iaurtul clasic, iaurtul de băut sau iaurtul grecesc, ceva mai dens, astăzi putem consuma și alternative fără lactoză, făcute din soia, migdale, nucă de cocos sau alte surse pe bază de plante

Iaurtul are variate semnificații culturale în diverse părți ale lumii. Spre exemplu, în India, acesta este servit ca și garnitură sau folosit în mâncărurile tradiționale cum ar fi raia. În Grecia, acesta este un ingredient de bază în mâncăruri, cum ar fi celebrul și deliciosul sos tzatziki. Însă cel mai răspândit este în bucătăria turcească, unde îl întâlnim ca și garnitură la mâncărurile sărate cum ar fi chebapul sau mâncărurile cu legume, este un ingredient de bază pentru sosuri, cum ar fi cacik, un sos cu castraveți sau haydari, iaurt cu usturoi și ierburi, dar este adăugat și în supe precum yayla çorbası, cu iaurt tradițional turcesc, orez și mentă. Ca să nu mai vorbim de toppingurile delicioase pentru mâncăruri precum gözleme, un tip de pâine turcească sau börek, produse de patiserie umplute cu brânză, carne sau legume sau de celebrul ayran turcesc, o băutură răcoritoare, mai lichidă, pe bază de iaurt sărat.

Așadar, pe lângă proprietățile sale răcoritoare, iaurtul este un ingredient-minune ce ne poate ajuta în diete și... la rețete.

Supă turcească yayla çorbasi

supa turceasca jpg

Ingrediente

50 g orez

1 gălbenuș

4 linguri iaurt grecesc

sucul de la 1/2 lămâie

2 linguri făină

1 lingură unt sau

2-3 linguri ulei de măsline

2 lingurițe mentă uscată

5-6 căni apă

sare

Mod de preparare

Speli și scurgi orezul, apoi îl fierbi în cele 6 căni de apă până se înmoaie complet și se umflă.

Separat, într-un castron, bați iaurtul cu gălbenușul, sucul de lămâie și făina, apoi adaugi, treptat, 2-3 linguri de apă fierbinte de la orez și amesteci constant.

În oala cu orez, torni, treptat, amestecul cu iaurt și amesteci până se încorporează. Mai lași la fiert 2-3 minute, la foc mic, potrivești de sare și dai de pe foc.

Într-o tigaie, încingi uleiul de măsline, adaugi menta și amesteci 30 de secunde, apoi o pui în supă și omogenizezi. Se servește caldă, cu lipie sau crutoane.

Conopidă cu sos de iaurt

conopida cu sos de iaurt jpg

Ingrediente

1 conopidă mare

3 linguri ulei de măsline

100 g telemea rasă

250 g iaurt grecesc

½ lingură paprică afumată

½ lingură praf de usturoi

½ linguriță piper

1 linguriță rasă de sare

zeama de la ½ lămâie

2 căței de usturoi

½ legătură mărar

1 legătură pătrunjel

Mod de preparare

Speli bine conopida și o tai în buchețele mai mici pe care le pui într-o tavă cu hârtie de copt.

Într-un bol, amesteci uleiul de măsline cu sare, piper, paprică și praful de usturoi, și ungi buchețelele de conopidă cu acest sos astfel încât să le acoperi uniform. Dai tava la cuptor până ce buchețelele de conopidă s-au rumenit bine pe toate părțile.

Într-un bol, prepari sosul: amesteci iaurtul cu usturoiul pisat, brânza rasă fin, zeama de lămâie și mărarul tocat. Servești ornat cu pătrunjel proaspăt.

Guguluf cu lămâie

guguluf cu iaurt jpg

Ingrediente

Pentru aluat

190 g unt

220 g zahăr

5 ouă

1 vârf de sare

150 g iaurt gras

2 linguri coajă de lămâie și limetă

225 g făină

Pentru glazură:

200 g zahăr pudră

4 linguri zeamă de limetă

Extra:

unt și pesmet

lămâie sau limetă, pentru decor

Mod de preparare

Separi gălbenușurile de albușuri și bați albușurile până se întăresc, apoi dai vasul la rece.

Topești untul și-l lași să se răcească puțin, amesteci gălbenușurile cu zahărul pentru aluat, coaja de lămâie și sarea și freci până obții o textură cremoasă. Încorporezi făina, untul lichid, iar la final iaurtul și apoi spuma de albușuri. Amesteci bine până ce toate ingredientele s-au încorporat.

Într-o formă specială pentru guguluf, tapetată cu pesmet, torni aluatul și dai tava la cuptor aproximativ 50 de minute sau până când trece testul scobitorii și capătă o culoare aurie, rumenită.

Între timp, prepari glazura, amestecând bine zahărul pudră cu sucul de limetă. Scoți prăjitura din cuptor, o răstorni din tavă pe un platou, o lași să se răcească, apoi o acoperi cu glazură și o ornezi cu lămâie și limetă după bunul plac.