Invitaţie la masă cu Ion M.Ioniţă

ion m  ionita jpeg

Ţi-e poftă de ceva bun? Sau poate de ceva foarte bun şi-un pic mai neobişnuit? Cu siguranţă, ţi-am stârnit curiozitatea! Invitatul meu din numărul de faţă al revistei este urnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef al publicaţiilor „Historia“ şi „Foreign Policy Romania“.

Pe Ion l-am „descoperit“ făcând mâncare în emisiunea culinară „Click! Poftă bună!“ de la Prima TV. Când i-am propus să ne întâlnim ca să gătim ceva şi pentru revistă, mi-a răspuns zâmbind: „Sigur, Maria! De ce nu?“

Preferinţe culinare

Ştiu cum funcţionează o bucătărie, şi dacă mă învârt prin ea nu va ieşi un haos total...“ Ne-am dat întâlnire la restaurantul Cervo, Ion nu a întârziat nici un minut! „...ba chiar te vei putea aşeza la masă şi te vei bucura de o mâncare, dacă nu sofisticată, cel puţin gustoasă...“, continuă el râzând. Ne-am pus şorţurile şi, sub privirea îngăduitoare a chefului Costin, am început să ne pregătim toate ingredientele necesare. Reţeta pe care am ales-o de comun acord a fost paste cu legume.

„Peştele este favorit, iar dintre peşti îmi place scrumbia de Dunăre, care merge cel mai bine la grătar“, îmi spune interlocutorul meu. Preferatele lui sunt preparatele autohtone: „Deşi se discută mult ce înseamnă cu adevărat bucătărie românească. Am spus că peştele este favorit, dar nu neglijez nici porcul, deşi în ultima vreme nu mai este «politically correct» să vorbeşti despre porc. Dar moda, inclusiv în bucătărie, este trecătoare, în timp ce godacul nostru rămâne etern. Iar la noi fără cârnaţi, şuncă, tobă şi jumări nu se prea poate“.

Un grătar de pomină

Chef Costin nu ne scapă din ochi nici o secundă, ca să nu facem vreo mişcare greşită şi să „dăm de gard“ cu reţeta sau, mai rău, să ne tăiem vreun deget. Îl convingem că ne pricepem amândoi. Eu îl descos în continuare pe Ion cu întrebări legate de bucătărie, iar el îmi răspunde prompt: „Fără laude de sine, dacă mă apuc să fac ceva iese cam pe‑acolo. Asta nu înseamnă că se întâmplă zilnic. De sărbători şi, uneori, în timpul liber sau la sfârşit de săptămână, e o plăcere să gătesc pentru ceilalţi. Dar pot apărea şi surprize!

La un Revelion, ne-a venit ideea unui grătar, dar mult timp după miezul nopţii, când sticlele de vin se goliseră de mult şi zăceau inutile prin colţurile bucătăriei. Cu veselie am reuşit să gătim, în loc de cotletele pe care le pierduserăm în zăpadă, fiind ulterior şterpelite de câinii gazdei, câteva capace de găleţi de vopsea lavabilă. O glumă care nu a fost gustată deloc de unii dintre participanţii la petrecere“, continuă el. Râd cu poftă! Ion mai spune hâtru: „Cel puţin, câinii au fost foarte mulţumiţi!“

Îl întreb ce face în timpul liber, dacă reuşeşte să aibă, şi ce planuri de viitor are? „Proiecte? Proiectez o raţă pe varză acră la cuptor, în aceste momente. Visuri? Să putem să ne vedem fiecare de treabă, fără să-şi bage diverşi ageamii nasul în ciorba noastră.“

Reţeta de paste cu legume

Ion şi cu mine am spălat şi am tăiat câteva ciuperci, un dovlecel, un morcov, 3-4 căţei de usturoi şi un ardei gras roşu. Le-am sotat uşor în wok, apoi am turnat sos de soia şi un ardei iute mărunţit. Separat, am fiert pastele, apoi le-am pus peste legume, cam 1-2 minute şi... gata preparatul nostru. Pentru culoare, chef Costin ne-a presărat şi câteva frunzuliţe de ceapă verde tăiate frumos.