Istoria cremei de zahăr ars - Când a apărut prima dată termenul crème brûlée

creme brulee jpeg

Crème brûlée este un desert cunoscut şi sub numele de „zahăr ars“, „crema catalana“ sau „Trinity cream“. Apetisantul desert este alcătuit dintr-o bază consistentă de cremă de ouă, peste care este aşezat un strat constrastant de caramel întărit.

În mod normal, crema de zahăr ars sau crème brûlée este servită la temperatura camerei. Iar baza din cremă de ouă este aromată cu ajutorul vanilie. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt originile acestui desert, astăzi ţi-am pregătit un articol în care îţi prezentăm pe scurt istoria cremei de zahăr ars.

Atestată în forma franceză pentru prima dată în 1691, crema de zahăr ars (crème brûlée) a fost întotdeauna o combinaţie simplă de cremă, gălbenuş, zahăr şi vanilie, iar toppingul său este un cerc de caramel întărit care trebuie să fie spart pentru a ajunge la desert. Dar originile crème brûlée-ului s-ar putea să nu fie deloc franceze.

image

Deşi ouăle au fost folosite ca ingredient care leagă mâncărurile şi deserturile în bucătăriile din Roma Antică, abia în Evul Mediu cremele de ouă (custard, în original) au fost adoptate la scară largă pe post de umpluturi dulci în tarte şi alte deserturi.

Colegiul Trinity din Cambridge, Marea Britanie, pretinde că este locul de naştere al acestui desert, unde este cunoscut şi ca „cremă arsă“.

Versiunile franceze ale desertului au un disc de caramel preparat separat, care este aşezat deasupra cremei custard şi nu seamănă cu metoda contemporană (englezească) folosită pentru a carameliza zahărul direct deasupra cremei de ouă.

image

Catalanii pretind că desertul lor, cunoscut sub numele de „crema catalana“, se află de fapt la originea desertului franţuzesc, deşi varianta catalană ar fi fost atestată de documente prima oară în secolul al XVIII-lea. „Crema catalana“ este şi ea o cremă bogată de tip custard (adesea îmbogăţită cu aroma cojii rase de lămâie sau de portocală), peste care se pune zahărul caramelizat.

Indiferent de locul său de naştere, combinaţia clasică de cremă şi zahăr caramelizat care a păstrat crème brûlée-ul neschimbat vreme de secole şi-a perpetuat popularitatea şi este acum cunoscută la nivel internaţional.

Ideea ar fi aparţinut unui elev

Renumitul Colegiu Trinity din Cambridge nu doar pretinde că ar fi locul în care a luat naştere crème brûlée-ul. Desertul este numit„Trinity Burnt Cream“ şi se spune că un elev ar fi venit cu ideea pentru acest desert în secolul al XVII-lea. Bucătăriile instituţiei de învăţământ sunt şi acum bine-cunoscute pentru că prepară acest desert fainos. Versiunea englezilor este neîndulcită şi mai groasă.

image

Cea mai veche referinţă despre crème brûlée, în formă tipărită, apare în cartea de bucate a lui François Massialot, în 1691, intitulată „Cuisinier royal et bourgeois“. Numele „cremă arsă“ a fost folosit în traducerea englezească din anul 1702. În mod eronat, în 1740, Massailot se referea la o reţetă similară ca fiind „crême à l'Angloise“ sau cremă englezească. Desertul a dispărut apoi din cărţile de bucate franţuzeşti până în anii 1980.

Îţi recomandăm şi o reţetă simplă de crème brûlée:

Ingrediente (4 porţii)

6 gălbenuşuri, la temperatura camerei 100 g zahăr 1 1/2 linguriţă esenţă de vanilie 500 g smântână grasă (35% grăsime) 60 g zahăr, pentru caramelizare