Lingura de lemn, ustensila magica din bucatarie
Acest tip mai puțin convențional de tacâm este o alegere foarte bună atunci când vine vorba de gătit, datorită versatilității, durabilității și proprietăților sale. Iată ce trebuie să știi despre acest obiect indispensabil!
Lingurile de lemn sunt, de obicei, confecționate din lemn de esență tare: fag, arțar, nuc, cireș sau măslin, deoarece aceste tipuri sunt durabile, rezistente în mod natural la temperaturi ridicate și la umezeală. Diversele tipuri de lemn oferă texturi, culori și durabilitate ușor diferite, lemnul mai dur, precum arțarul, rezistând mai mult în bucătăriile în care se gătește intens. Acestea au câteva calități foarte importante pentru pasionații de gătit:
“Blânde“ cu vasele de gătit: spre deosebire de ustensilele metalice, acestea sunt sigure pentru suprafețele antiaderente și ceramice, reducând riscul de zgârieturi.
Rezistența la căldură: lingurile de lemn nu conduc căldura ca metalul, așa că nu se vor încinge la atingere când sunt lăsate într-o oală.
Lipsa reactivității: lemnul nu interacționează cu alimentele acide, cum ar fi roșiile sau oțetul, ceea ce îl face ideal pentru sosuri și supe.
Grija pentru natură: lingurile din lemn sunt biodegradabile și fabricate din resurse regenerabile, fiind o alegere ecologică.
Ce tipuri de linguri există?
Deși în diferitele culturi gastronomice ale lumii există mai multe tipuri de linguri de lemn, acestea sunt cele mai cunoscute și mai utilizate:
Lingura concavă: este perfectă pentru amestecarea sosurilor și tocănițelor.
Lingura plată: este ideală pentru amestecarea și răzuirea tigăilor sau cratițelor, deoarece previne lipirea alimentelor.
Lingura de tip spatulă: este utilă pentru împăturirea, întoarcerea și amestecarea ingredientelor, în special în procesul de coacere.
Lingura cu mâner lung: este perfectă pentru amestecarea în oalele adânci de supă, ceaune sau în sosuri.
Cum prelungim viața ustensilelor din lemn?
Spălare manuală: este indicat să evităm spălarea acestora în mașina de spălat deoarece temperaturile ridicate și detergentul special pot provoca deformarea sau crăparea lor.
Procesul de uscare: înainte de a le lăsa să se usuce complet, este recomandat să le ștergem cu un prosop pentru a evita reținerea umidității și pentru a accelera procesul de uscare.
Tratare cu ulei: luciul lor natural se menține cu ulei mineral sau ceară de albine, ceea ce le conferă rezistență la calcarul din apă. Nu este indicat să le lăsăm în apă o perioadă îndelungată deoarece lemnul se poate umfla și deforma.
Deși are foarte multe calități, acest produs multifuncțional comportă și câteva dezavantaje. Natura sa poroasă facilitează absorbția mirosurilor și aromelor și favorizează păstrarea lor, de aceea este indicat să avem linguri dedicate pentru aromele intense, cum ar fi mirodeniile, usturoiul și ceapa. Spre deosebire de ustensilele de metal, lingurile de lemn necesită ceva mai multă îngrijire pentru a-și păstra starea optimă mai mult timp și se pot păta mult mai ușor de la ingrediente naturale precum turmericul sau sfecla roșie. Este indicat să înlocuim lingura de lemn atunci când dezvoltă mici crăpături sau mirosul dobândit în urma procesului de gătire persistă. Nu trebuie să uităm, însă, că o lingură din lemn bine îngrijită poate „trăi“ și zeci de ani, fiindcă, spre deosebire de ustensilele din plastic, lemnul găzduiește mai puține bacterii deoarece este antibacterian.