Lobodă, spanac, untişor, leurdă, ce beneficii au fiecare
A sosit primăvara şi foarte curând vor apărea verdeţurile de sezon - urzici, spanac, ştevie, lobodă, untişor, leurdă, ceapa şi usturoiul verzi – adevărată binecuvântare pentru o cură de vitaminizare după anotimpul rece.
În stare tânără, urzicile sunt considerate atât un bun aliment, cât şi medicament. Stimulează apetitul, secreţiile gastrice, intestinale şi pancreatice, iar pentru conţinutul ridicat de clorofilă, fier şi vitamina C, sunt recomandate în anemii. Se consumă sub formă de supă sau mâncare, precum şi ca infuzie sau sub formă de decoct.
Loboda are constituenţi similari cu cei ai spanacului, fiind diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă. Se consumă în mod obişnuit fiartă, ca ciorbă sau borş, dar şi ca atare, în salate. La fel ştevia, care în mâncări se combină bine cu spanacul, datorită gustului acrişor.
Spanacul, care apare primăvara devreme şi toamna, este bogat în săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele A, B, C, este un excelent remineralizant, cu proprietăţi depurative (de eliminare a toxinelor) şi deosebit de util ca antianemic şi în convalescenţă. Stimulează activitatea inimii, secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, favorizează creşterea, de aceea personajul de desene animate Popeye marinarul consuma mult spanac, ca exemplu pentru copii. Spanacul este mai valoros crud, în salate, împreună cu salata verde, untişor şi leurdă. Sau, cu ajutorul blenderului, poţi face smoothie din frunze de spanac şi eventual cu fructe (pentru îmbunătăţirea gustului), îndulcit, dacă vrei, cu puţină miere.
Untişorul sau grâuşorul se foloseşte numai sub formă de salată, în cure de primăvară, pentru aportul de vitamina C şi săruri minerale.
Leurda, sau usturoiul ursului, fiindcă e consumată de urşi când ies din hibernare, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Pentru o cură cu leurdă, consumi o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, timp de minimum 10 zile.
Ceapa şi usturoiul verzi, faţă de cele uscate, pe lângă vitamine şi minerale, conţin clorofilă şi fitohormoni, care reglează echilibrul hormonal şi au efect tonic. Au proprietăţi antibacteriene şi sunt antibiotice naturale, care te vor proteja de răceală, bronşite şi infecţii diverse şi sunt şi vasodilatatoare şi anticoagulante, împiedicând formarea cheagurilor la nivelul vaselor sangvine.