Mamma mia, paste!

paste canelloni shutterstock 177971921 jpeg

Delicioasele paste, cu savorile lor inconfundabile şi cu sosurile lor multicolore, sunt preparate şi consumate de când lumea - şi în Europa, şi în Asia, şi în Orientul Mijlociu. Însă cele mai cunoscute sunt cele italiene.

Istoria pastelor e veche de secole. Intră în meniurile popoarelor din toate colţurile lumii, dar se pare că chinezii sunt cei mai vechi consumatori. Una dintre legende spune că Marco Polo le-a adus din Asia în Italia, dar există dovezi scrise cum că etruscii şi romanii le cunoşteau reţeta.

Cert e că, de-a lungul anilor, prepararea pastelor s-a diversificat enorm. Şi, chiar dacă apreciază şi tăiţeii asiatici, europenii de astăzi rămân fanii pastelor din Italia. Pe bună dreptate!

Popularele spaghetti

Cine nu le-a avut, vreodată, în farfurie? Fac parte din categoria pastelor lungi, servite cel mai aesea cu sos de roşii sau cu sos de brânză. Prin tradiţie, sunt făcute din făină de grâu dur. Fiind mai greu de mestecat, nu se recomandă în salate.

Numele lor vine de la italianul „spago“, care dă diminuntivul „spaghetto“, şi care înseamnă „coardă“.  De reţinut că, la italieni, variantele mai groase sau mai subţiri ale aceleluiaşi tip de paste sunt desemnate prin adăugarea, la denumirea de bază, a terminaţiilor „oni“ şi „ini“. De aici, acele spaghettoni şi spaghettini. 

Penne – pentru sosurile consistente

Fac parte din categoria paste scurte şi sunt uşor de consumat cu sosuri grele. Au formă tubulară, numele lor fiind plurarul de la latinescul „penna“, adică pană de scris. Există două tipuri de penne, unele netede la exterior („lisce“), şi altele cu striaţii („rigate“). Acestea din urmă reţin mai bine sosurile pe suprafaţa lor. Se gătesc „al dente“, cu o consistenţă fermă şi elastică atunci când sunt muşcate. Dintre sosurile care le acompaniază, cel mai folosit este pesto, pe bază de busuioc genovez, seminţe de pin, ulei de măsline şi brânză rasă (pecorino romano sau parmigiano reggiano). Se pot folosi în salate.

Farfalle – fluturii din farfurie

Au forma imposibil de confundat a unei fundiţe sau al unui fluture ( „farfalla“, în italiană). În comerţ, poţi găsi şi variante colorate – roşii, cu adaos de sos de tomate, verzi -  cu spanac. Se consumă cu sos de roşii şi smântână, dar sunt extrem de bune şi de arătoase în salatele cele mai diverse.

Fusilli – savuroasele spirale

Au forma spiralată şi seamănă cu un tirbuşon. Ca în cazul suratelor farfalle, pot fi produse din grâu dur, cu adaos de roşii sau de sfeclă roşie – pentru varianta purpurie, de spanac – pentru verde, sau de cerneală de sepia – pentru culoarea neagră. Se folosesc cu sosuri variate (pesto, spre exemplu), dar dau excelent şi în salate.

Canneloni – cilindrii umpluţi

Sunt cu diametrul sensibil mai mare ca al altor paste cilindrice. Se umplu cu diverse ingrediente şi se dau la cuptor. Se servesc acoperite cu sos. Umplutura include spanac şi brânză ricotta sau carne tocată de vită, sosurile folosite fiind de roşii şi Bechamel (deasupra pastelor). Anumite tipuri de canneloni trebuie fierte înainte de fi umplute şi date la cuptor, pentru altele este suficient să se folosească o umplutură mai puţin consistentă şi un sos mai diluat. În Catalonia, pe 26 decembrie, se serbează Sfântul Ştefan, şi se servesc canneloni umplute cu diverse tipuri de carne (inclusiv cu carne de curcan), „recuperate“ de la masa de Crăciun. Canneloni sunt foarte populare şi în Argentina şi Uruguay, fiind consumate la mesele în familie, duminica.

Foto: Shutterstock



Recente

salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg
tarta rosii shutterstock 1982727641 jpg
salata asiatica cu vita jpg
ceafa porc shutterstock 1864199020 jpg
colarezi cu lapte shutterstock 2082725914 (1) jpg
porumb gratar shutterstock 746186644 (1) jpg
spuma de visine shutterstock 1310674169 jpg
dulceata rubarba capsuni shutterstock 284941319 jpg