Matcha, sanatate verde

matcha jpg

Acest ceai tot mai popular este extrem de energizant și poate fi folosit și în numeroase rețete de deserturi și latte-uri delicioase. Află în cele ce urmează povestea acestei plante-minune.

Matcha este un ceai din planta Camellia sinensis, cultivat în zone cu umbră. Acest proces face ca frunzele să crească mai încet și să ajute la concentrarea compușilor bioactivi precum cofeina și teanina. O ceașcă medie de matcha este mai tare decât ceaiul verde obișnuit, deoarece este făcut din frunzele transformate în pulbere, amestecate în apă fierbinte, în timp ce ceaiul verde obișnuit este făcut din frunze de ceai înmuiate în apă și apoi îndepărtate. Producerea acestui tip de ceai este mai laborioasă, ceea ce-l face mai scump decât ceaiul clasic. Transformarea frunzelor de ceai în pudră fină de matcha este un proces îndelungat, deoarece pietrele de moară nu trebuie să se încălzească prea mult, lucru care ar schimba aroma ceaiului. Măcinarea a 30-70 de grame de matcha poate dura o oră.

Efecte surprinzătoare asupra sănătății

Frunzele de ceai din care este făcută pulberea conțin cantități crescute de pigment, de clorofilă. Acesta are proprietăți excelente antioxidante și antiinflamatoare și este adesea folosit pentru vindecarea rănilor, fiind la fel de benefic atunci când îl bei. Cercetările arată că matcha stimulează și activitatea de enzime care detoxifică organismul, reglează glicemia și ajută la energizare datorită conținutului ridicat de cofeină.

Cum o folosim?

Modul tradițional de a bea matcha este să amesteci o cantitate mică, aproximativ o jumătate de linguriță de pulbere cu apă, dar nu clocotită și apoi o amesteci cu un tel special din bambus. Matcha mai este folosită atât pentru aroma, cât și pentru culoare într-o gamă largă de alimente, cum ar fi prăjituri, dulciuri, înghețată, batoane energizante, smoothie-uri și shake-uri, aluat tempura, practic orice ne dorim să aibă nuanțe sănătoase de verde.

Clătite cu matcha și spanac

clatite cu matcha jpg

Ingrediente

2 linguri pudră matcha

60 g spanac

100 ml lapte

200 g făină

1 linguriță praf de copt

2 linguri sirop de arțar

½ linguriță extract de vanilie

3 ouă

25 g unt topit,

plus extra pentru prăjit

Mod de preparare

Într-un blender, pui laptele, praful de matcha, spanacul și mixezi până se omogeniează. Torni amestecul obținut într-un castron și adaugi restul ingredientelor pentru clătite, apoi continui să bați cu un tel până se omogenizează și nu se formează cocoloașe.

Topești un cub de unt într-o tigaie antiaderentă și torni cu un polonic amestecul de clătite. Lași fiecare clătită să se facă bine pe ambele părți. Se pot servi cu cremă de brânză, iar dacă nu folosești spanac, le poți savura cu gem, dulceață sau fructe proaspete cu frișcă.

Matcha latte

matcha latte jpg

Ingrediente

1 linguriță praf matcha

½ cană apă fierbinte

1 cană lapte de cocos încălzit

sirop de arțar sau orice alt îndulcitor

Mod de preparare

Pui praful de matcha într-o cană mai mare și torni apa fierbinte peste el, în timp ce amesteci de sus în jos pentru a nu se forma cocoloașe și pentru a deveni spumos.

Adaugi laptele de cocos și omogenizezi. Guști și adaugi îndulcitor după bunul plac.

Biscuiți cu matcha

biscuiti cu matcha jpg

Ingrediente

2 căni făină universală

2 lingurițe praf de copt

1/2 linguriță sare

1 vârf linguriță cardamom măcinat

3/4 cană zahăr

2/3 cană ulei de rapiță

2 ouă mari

1/2 linguriță extract de vanilie

1/4 linguriță extract de migdale

2 linguri plus 1 linguriță praf de matcha

zahăr vanilat, pentru ornat

Mod de preparare

Într-un castron, amesteci făina, praful de copt, sarea și cardamomul, iar în alt bol bați ouăle cu uleiul, cu zahărul vanilat, extractele de vanilie și migdale. Într-un castron mic, amesteci 2 linguri de matcha cu 2 linguri de apă. Adaugi amestecul de matcha în compoziția cu ouă, apoi încorporezi totul în amestecul cu făină și frămânți până când obții un aluat moale. Îl învelești în folie alimentară și îl dai la frigider 20 de minute.

Scoți aluatul și îl întinzi pe un blat de lucru și cu ajutorul unei forme îl tai.

Tapetezi o tavă cu hârtie de copt, așezi fursecurile în ea și dai la cuptor 15 minute. Le scoți și le lași la răcit, apoi presari peste ele praf de macha amestecat cu zahăr vanilat.