Mierea, gustul dulce al sănătăţii

1 shutterstock 1463542076 jpg jpeg

Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament, cunoscut în lumea întreagă datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, depurative şi antiseptice, dar şi datorită diverselor întrebuinţări în numeroase reţete culinare.

Cele mai mari producătoare de miere din Uniunea Europeană sunt Spania, Germania, România şi Ungaria. La nivel mondial, există peste 300 de tipuri de miere, iar aceasta se poate găsi sub formă crudă sau procesată. Ele diferă prin culoare, aromă şi gust, în funcţie de sursa de plante a albinelor. Dintre soiurile cunoscute de miere sunt cea de salcâm, de tei şi de manuka.

Adorată de faraoni şi simbol al regalităţii, albina apărea frecvent în hieroglifele egiptene. Prăjiturile cu miere serveau drept ofrandă zeilor la egipteni, greci şi romani, în timp ce mierea era un ingredient ce se folosea în procesul de îmbălsămare.

Pentru a face miere, albinele au nevoie de două feluri de hrană: nectarul - sucul bogat în zahăr produs de plante - şi polenul - o pulbere foarte fină şi aurie pe care albinele o transportă din flori sau boboci pe cale să înflorească. Atât nectarul, cât şi polenul sunt printre cele mai importante surse de nutrimente pe care le poate oferi natura.

Pe măsură ce albina extrage nectarul din floare, lichidul este păstrat în sacul special de miere, numit şi „al doilea stomac“ sau „extra stomac“, unde se amestecă cu enzime care îi transformă compoziţia chimică, ceea ce îl face mai potrivit pentru depozitarea pe termen lung. Cu sacul plin, albina revine în stup şi transferă nectarul de la gură la gură, mai exact de la albină la albină, până când nectarul parţial digerat este depus în celulele fagurelui.

Beneficiile mierii au fost lăudate din cele mai vechi timpuri şi consemnate în cele mai multe scripturi antice. Mierea este folosită cel mai frecvent pentru vindecarea rănilor şi arsurilor, pentru ameliorarea tusei, a inflamaţiilor şi ulceraţiilor de la nivelul cavităţii bucale, reducerea roşeţii tenului. În industria cosmetică, mierea se utilizează şi în producţia de săpun şi alte produse de îngrijire personală. 

Mierea nu este recomandată persoanelor alergice la polen şi nici bebeluşilor sub vârsta de 12 luni deoarece se pot îmbolnăvi de botulism, o afecţiune gravă cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.

FOTO Shutterstock.com Recente

paine masline shutterstock 2094964810 jpg
coperta click pofta buna jpg
gadgeturi jpg
shaorma shutterstock 2066565668 jpg
flori de salcâm shutterstock 1444110374 jpg
supa crema sparabghel shutterstock 1452134936 jpg
turta jpg
tort83 jpg
tort8 png
inghetata jpg
prajitura biscuiti crema jpeg
1 3 retete de prajituri rapide si simple jpg jpeg
briose jpg
tort jpg
pachetele primavara shutterstock 375803530 jpg
inghetata shutterstock 72762541 jpg
tort mimosa shutterstock 1041498505 jpg
socată shutterstock 284938835 jpg
doboș tort shutterstock 213934210 jpg
morcovi frunze shutterstock 1986995588 jpg