Nitriţi vs nitraţi. Care aditivi sunt sănătoşi şi care periculoşi?

Preservatives jpeg

Cu siguranţă ţi-ai aruncat ochii pe eticheta produselor şi ai văzut pe lista de ingrediente cuvintele nitraţi şi nitriţi. Însă, nu de fiecare dată aceştia indică un aditiv alimentar periculos. Află care ste diferenţa între nitraţi şi nitriţi!

Nitriţii şi nitraţii sunt substanţe chimice care se găsesc în stare naturală în pământ, apă, plante şi chiar în organismul uman.  Una dintre cele mai cunoscute forme este sarea, folosită de secole pntru a conserva carnea. Nitriţii împiedică grăsimea din carne să râncezească şi înhibă astfel apariţia unor bacterii periculoase, precum listeria sau bacteria care provoacă botulismul. Însă, atunci când carnea este preparată la o temperatură mai mare de 160 de grade, nitriţii de sodiu se transformă în nitrosamine, substanţe cu potenţial cancerigen.

Legumele, cele mai bogate în nitraţi

Pe de altă parte, nitraţii nu sunt folosiţi în special pentru conservarea vreme îndelungată a legumelor, în special cele verzi, cum sunt varza, pătrunjelul, ţelina, ardeii verzi şi andivele. Nitraţii ajung în plante prin intermediul apei din sol, a fertilizatorilor şi a nitrogenului din atmosferă.

Când sunt benefici

Nitriţii sunt esenţiali pentru organism. Însuşi corpul nostru produce nitriţi, mai exact pentru fiecare kilogram din corp se produce un miligram de nitriţi. Atunci când mâncăm nitraţi, bacteriile din gura noastră îi transformă în nitriţi, care mai apoi devin oxizi nitrici, esenţiali pentru relaxarea vaselor de sânge şi creşterea sanguin.

Atât timp cât nu sunt consumaţi în exces, nitriţii nu sunt periculoşi pentru sănătate. Când limita admisă este depăşită, aceştia pot avea risc cancerigen, în special cancer la stomac.