Pâine proaspătă sau prăjită? Care este mai sănătoasă?

paine prajita jpeg

Şi tu ai impresia că atunci când vrei să dai jos câteva kilograme în plus şi ţii o dietă e mai bine să înlocuieşti pâinea proaspătă cu cea prăjită? Cât de adevărat este mitul conform căruia cea din urmă are mai puţine calorii?

Diferenţa de calorii

În momentul prăjirii pâinea îşi modifică compoziţia prin eliminarea apei. La suprafaţă se formează o crustă crocantă, în timp ce miezul rămâne moale cât timp este caldă, ceea ce îi oferă un gust specific. O dată cu evaporarea apei pâinea devine mai uşoară, ceea ce poate crea impresia că este mai puţină şi, prin urmare, nu are atât de multe calorii. Valoarea energetică nu se modifică însă, ceea ce înseamnă că numărul de calorii rămâne în mari proporţii acelaşi.

Pâinea prăjită stimulează secreţiile gastrice, iar persoanele care suferă de ulcer se pot alege cu dureri de stomac în urma consumului. Dacă procesul de prăjire este mult prea intens, în urma lui pot rezulta anumite substanţe nocive pentru organism, cancerigene.

Ce pâine alegem

Pâinea prăjită are un indice glicemic puţin mai scăzut decât cea proaspătă (60 vs 70), însă din toate celelalte puncte de vedere singura diferenţă o reprezintă gustul. Alternativa sănătoasă este înlocuirea pâinii albe, prăjite sau nu, cu pâine din făină integrală, adică cea care conţine atât germenele (bogat în proteine, grăsimi şi antioxidanţi) cât şi restul bobului, cu amidonul şi tărâţa (bogată în minerale şi fibre).

Comparativ cu pâinea albă cea integrală conţine de 7 ori mai multe substanţe minerale, de 5 ori până de la 10 ori mai multe vitamine şi de 3 ori mai multe fibre, care favorizează digestia.