Poate fi zahărul înlocuit cu succes şi în siguranţă de îndulcitori?

zahar jpeg

Dacă ţii la siluetă, dar nu poţi renunţa la băuturile răcoritoare preferate sau dacă suferi de diabet, pentru a te răcori pe caniculă alege variantele fără zahăr, cu îndulcitori. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice îţi explică care sunt avantajele şi dezavantajele îndulcitorilor hipocalorici.

Nu rişti să depăseşti necesarul zilnic de calorii

Aspartamul, sucraloza, stevia sunt folosite în locul zahărului pentru a da gust dulce multor alimente şi băuturi. Alegerea acestor tipuri de produse îţi scade aportul caloric total. Medicul Simona Carniciu explică: „Aceste substanţe sunt folosite în cantităţi foarte mici, datorită capacităţii lor mari de îndulcire. De exemplu, aspartamul îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar stevia (produs natural) de 40-300 de ori”.

Produsele cu îndulcitori au indice glicemic foarte scăzut

Diabeticilor nu le este permis să consume alimente cu indice glicemic foarte mare în cantităţi mari la o singură masă. Dacă te numeri printre ei ştii prea bine cât de important este pentru menţinerea unui stil de viaţă echilibrat să suplineşti gustul dulce fără să creşti glicemia. „Îndulcitorii prezintă avantajul că pot fi folosiţi în condiţii de siguranţă de diabetici. Indicele lor glicemic este foarte scăzut sau chiar nul”, indică diabetologul. Cu cât este mai crescut indicele glicemic, cu atât glicemia creşte mai mult după masă, cu efecte negative asupra vaselor fine din organism, precum capilare, arteriole, venule (microvascularizaţie). Aceasta se petrece chiar şi la cei care nu ai diabet. De aceea este esenţială evitarea excesului de alimente cu indice glicemic foarte mare la o singură masă.

Află ce îndulcitori lasă un gust neplăcut pe clicksanatate.ro.

Află ce îndulcitori lasă un gust neplăcut pe clicksanatate.ro.