Reţeta zilei de miercuri: Şalău marinat (conservă)

peste salau marinat jpeg

Simbolurile heraldice ale călărăşenilor erau cândva peştele şi snopul de grâu. Aşezate împreună pe acelaşi scut. La Muzeul Dunării de Jos, privind mulajul unui astfel de scut, aveam să-mi amintesc că, nu demult - să fie doar vreo câţiva ani de-atunci - tot într-un sat din Călăraşi ne-a fost adus la masă un vas în care se pregătise un fel de tocană cu legume şi peşte. Ce-avea special felul acela de mâncare? Vasului de lut i se pusese un capac de pîine, pe care gospodina aşezase apoi un peşte modelat din aluat. Piesa aceea de muzeu părea mai degrabă mulajul vasului cu tocană de legume şi peşte şi acoperământ din aluat de pâine. Cine de la cine îşi luase modelul?

Reţeta pe care v-o ofer azi a fost culeasă tot dintr-un sat din Călăraşi, din Grădiştea. Şalăul marinat se pregăteşte astfel:

Ai trebuinţă de: un şalau de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roşii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căţei de usturoi, sare, piper.

Cum se procedează: .............

Citeşte continuarea pe pagina ANTENA SATELOR.

ANTENA SATELOR