Rozmarinul, condimentul- medicament

rozmarin jpg

Dacă în antichitate această plantă era folosită pentru a dezinfecta încăperile și se consuma sub formă de ceai, ca tonic pentru stimularea memoriei, în prezent, frunzele sale, proaspete sau uscate, dau savoare preparatelor la grătar, tocănițelor și chiar și deserturilor.

În antichitate, această plantă era simbolul fidelității, al loialității și iubirii, iar în medicina tradițională de la acele vremuri era considerată un bun energizant pentru persoanele care depuneau efort, precum și un bun cicatrizant. Rozmarinul este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că poate supraviețui mai mult de 2 ani în sălbăticie, însă nu suportă zonele în care plouă foarte mult, deoarece îi poate putrezi rădăcina. Numele său este derivat din cuvintele latine „ros“ și „marinus“, care înseamnă „roua mării“. Se referă la regiunea de coastă care este ocupată de această plantă, în special zona mediteraneeană.

Cea mai răspândită întrebuințare a rozmarinului rămâne cea culinară, deoarece își păstrează nuanța verde și aroma intensă în timp, dar și la temperaturi extrem de ridicate. Poate fi folosit atât proaspăt, cât și uscat, iar gustul său intens îl face să fie introdus în prepararea meniurilor cu miel, porc și pui.

De asemenea, se folosește la prepararea jeleurilor, gemurilor și fursecurilor. Noi îți oferim trei rețete care să te inspire atunci când vrei să gătești cu acest ingredient-minune.

Pui cu rozmarin, miere și muștar

pui cu rozmarin jpg

Ingrediente

3 piepți de pui

2 lingurițe muștar Dijon, boabe

3 linguri ulei de măsline

2 linguri miere

1 linguriță oțet de mere

1 linguriță boia dulce sau iute, după gust

1 crenguță rozmarin proaspăt

sare

piper

Mod de preparare

Într-un castron, amesteci toate mirodeniile cu uleiul, mierea și muștarul și treci pieptul de pui prin acest amestec cremos.

Transferi pieptul de pui într-un vas de ceramică, pui printre el frunzele de rozmarin proaspete, acoperi cu folie alimentară și dai la frigider 30 de minute.

Scoți de la frigider, îndepărtezi folia și bagi tava la cuptor 25 de minute, până ce puiul este rumenit pe ambele părți.

Focaccia cu rozmarin

focaccia cu rozmarin jpg

Ingrediente

500 g făină

1 linguriță sare

10 g drojdie proaspătă

2 lingurițe zahăr

300 ml apă călduță

70 ml ulei de măsline

rozmarin proaspăt

sare grunjoasă

Mod de preparare

Amesteci într-un bol făina cu drojdia și zahărul, adaugi uleiul de măsline și apa și omogenizezi bine. Presari sarea și mai amesteci până când se formează un

aluat moale pe care îl așezi pe masa de lucru presărată cu făină și îl frămânți 10 minute sau până când devine elastic.

Formezi o bilă din aluat, o pui într-un castron uns cu puțin ulei și acoperi cu un prosop curat. Lași să crească aproximativ jumătate de oră sau până când aluatul și-a dublat volumul. Întinzi aluatul într-o tavă tapetată cu făină și cu degetele faci găuri în focaccia. Pui deasupra ulei de măsline, rozmarinul tăiat mărunt și sarea grunjoasă. Acoperi tava cu un prosop curat și o lași să se odihnească încă 20-30 de minute, la temperatura camerei.

Coci focaccia în cuptor 20-25 de minute sau până când devine auriu-maronie. O scoți din cuptor și o lași să se răcească câteva minute înainte de a o tăia.

Pere la cuptor cu brânză

pere cu branza la cuptor jpg

Ingrediente

4 pere bine coapte

100 g brânză cu mucegai

50 g nuci

2 linguri miere

1 crenguță rozmarin proaspăt

sare și piper, după gust

Mod de preparare

Tai perele pe jumătate și îndepărtezi sâmburii. Așezi jumătățile într-un vas termorezistent uns cu ulei de măsline.

Într-un castron, amesteci brânza cu nucile, adaugi sare și piper. Pui amestecul de brânză și nuci peste jumătățile de pere, torni miere peste fiecare pară și presari frunzele de rozmarin. Introduci vasul în cuptor și coci 20-25 de minute sau până când perele s-au înmuiat și sunt ușor rumenite. Se servesc calde, cu miere.