Secretele bulionului de casă 100% natural, făcut ca pe vremea bunicii

cel mai bun bulion jpeg

Reţeta este o preţioasă moştenire de familie şi este dezvăluită pentru cititorii „Adevărul” de către Gina Bradea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bloggeri culinari români.

Oricât ne-am învârti prin „bucătării moleculare” şi pe lângă preparate care par degrabă opere de artă decât ceva comestibil, suntem nevoiţi să revenim, iar şi iar, la principiile de bază ale artei gătitului.

Vrem, nu vrem, baza tuturor mâncărurilor este comună: metode, ingrediente şi semipreparate vechi de mii de ani. Restul sunt variaţiuni pe aceeaşi temă, care doar pun în valoare lucurile deja ştiute. Reinventarea este doar o expresie ce ţine, într-o măsură stupefiant de covârşitoare, de marketing şi cromatică, căci bucătăria şi roata nu pot fi inventate încă o dată, ci doar un picuţ inovate.

Un astfel de exemplu este bulionul, un ingredient prezent în majoritatea tradiţiilor culinare, fiind preparat ăn esenţă cam la fel, dar cu o infinitate de particularităţi care-i dau, metaforic vorbind, „culoarea” locală.

Pentru că nu ne-am propus să scriem istoria bulionului (de altfel, încă n-a îndrăznit nimeni să se apuce de asta), vă vom prezenta, cu sprijinul bloggerului culinar Gina Badea (deţinătoarea foarte popularului site Poftă Bună) câteva dintre secretele realizării deliciosului preparat, în varianta din sudul Moldovei.

Poftă Bună

Câteva „amănunte”: ardei, ceaun, pirostii

Când vine vorba despre bulion, Gina Bradea nu lasă loc de compromisuri, căci ştie reţeta de la bunica ei, faţă de care are o datorie de la care nu poate abdica.

„Bunica, o ţărancă de pe linia Bârladului, era cât un copil de 10 ani de înaltă, dar harnică şi iute ca un titirez. În Moldova e o tradiţie să fie chematele babele cele mai gospodine din mahala, să ajute la pregătirea mâncărurilor la nunţi, pomeni, cumetrii. Iar când una avea cuptor de pâine, veneau multe femei din vecini, se uneau şi coceau împreuna pâinea. Am invăţat multe învârtindu-mă printre pestelcile lor”, spune Gina (acum stabilită în Italia).

Dar să revenim la pretextul de la care am pornit: bulionul.  Despre care Gina ne spune răspicat; nu din roşii, cu colorant şi amidon cu pumnul, iese cel mai bun, ci din ardei gras sau din kapia: „Bulionul din comerţ are un conţinut extrem de mic de roşii sau de ardei (ardei gras roşu, kapia sau gogoşari). Conţine mult amidon şi coloranţi, aşa că eu îmi fac singură, în casă, diferit tipuri de bulion”.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg