Secretele bulionului de casă 100% natural, făcut ca pe vremea bunicii

Reţeta este o preţioasă moştenire de familie şi este dezvăluită pentru cititorii „Adevărul” de către Gina Bradea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bloggeri culinari români.
Oricât ne-am învârti prin „bucătării moleculare” şi pe lângă preparate care par degrabă opere de artă decât ceva comestibil, suntem nevoiţi să revenim, iar şi iar, la principiile de bază ale artei gătitului.
Vrem, nu vrem, baza tuturor mâncărurilor este comună: metode, ingrediente şi semipreparate vechi de mii de ani. Restul sunt variaţiuni pe aceeaşi temă, care doar pun în valoare lucurile deja ştiute. Reinventarea este doar o expresie ce ţine, într-o măsură stupefiant de covârşitoare, de marketing şi cromatică, căci bucătăria şi roata nu pot fi inventate încă o dată, ci doar un picuţ inovate.
Un astfel de exemplu este bulionul, un ingredient prezent în majoritatea tradiţiilor culinare, fiind preparat ăn esenţă cam la fel, dar cu o infinitate de particularităţi care-i dau, metaforic vorbind, „culoarea” locală.
Pentru că nu ne-am propus să scriem istoria bulionului (de altfel, încă n-a îndrăznit nimeni să se apuce de asta), vă vom prezenta, cu sprijinul bloggerului culinar Gina Badea (deţinătoarea foarte popularului site Poftă Bună) câteva dintre secretele realizării deliciosului preparat, în varianta din sudul Moldovei.
Câteva „amănunte”: ardei, ceaun, pirostii
Când vine vorba despre bulion, Gina Bradea nu lasă loc de compromisuri, căci ştie reţeta de la bunica ei, faţă de care are o datorie de la care nu poate abdica.
„Bunica, o ţărancă de pe linia Bârladului, era cât un copil de 10 ani de înaltă, dar harnică şi iute ca un titirez. În Moldova e o tradiţie să fie chematele babele cele mai gospodine din mahala, să ajute la pregătirea mâncărurilor la nunţi, pomeni, cumetrii. Iar când una avea cuptor de pâine, veneau multe femei din vecini, se uneau şi coceau împreuna pâinea. Am invăţat multe învârtindu-mă printre pestelcile lor”, spune Gina (acum stabilită în Italia).
Dar să revenim la pretextul de la care am pornit: bulionul. Despre care Gina ne spune răspicat; nu din roşii, cu colorant şi amidon cu pumnul, iese cel mai bun, ci din ardei gras sau din kapia: „Bulionul din comerţ are un conţinut extrem de mic de roşii sau de ardei (ardei gras roşu, kapia sau gogoşari). Conţine mult amidon şi coloranţi, aşa că eu îmi fac singură, în casă, diferit tipuri de bulion”.