Sos celebru obţinut din măruntaie de peşte

costita de porc cu sos brun jpeg

Nu eşti lord destul prin romanele englezeşti dacă nu risipeşti ceva sos Worcestershire peste friptura de viţel – sau nu îl potriveşti apoi cu un pahar de Bloody Mary. E un obicei atât de des întâlnit încât mulţi cred că acest sos este o invenţie britanică sau că a fost adus din coloniile extrem-orientale. Este parţial adevărat. În realitate, britanicii au redescoperit acest sos în timpul Raj-ului britanic din India şi au fost pe dată atraşi de puterea aromelor sale.

Sosul era folosit însă de pe vremea Greciei antice, cu cinci secole înainte de Iisus, şi este foarte posibil ca în India să fi fost adus de armatele invadatorilor greci care au exportat nu doar strategiile de luptă şi cruzimea, ci şi obiceiuri alimentare. Pe vremea aceea, extrem de picantul condiment se numea liquamen sau, în Grecia antică, garum, de la un peşte numit garos.

continuarea pe historia.ro

continuarea pe historia.ro



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg