Tot ce trebuie să ştii despre friptura de vită perfectă. Sfaturi de la Adi Hădean

antricot vitel gratar shutterstock 671734936 jpg

În ultimii ani, meniurile românilor au devenit tot mai diversificate şi sofisticate. Cine poate refuza o friptură la grătar, suculentă şi aromată? Dar o pizza cu aluat subţire şi multă mozzarella topită? Despre carnea roşie de calitate şi ce se poate face din ea pentru a o pune cât mai bine în valoare, dar şi despre pizza perfectă au vorbit Adi Hădean, fostul membru al juriului „Masterchef“, respectiv antreprenorul Valentin Hristu, la „Food Bloggers Conference“.

„În România, până recent, atunci când găteau bunicile noastre, carnea de vită era doar pentru tocană sau salată de boeuf. Asta dacă nu făceau o salată de boeuf cu pui“, şi-a început, glumind, Adi Hădean pledoaria pentru carnea de vită.

Nu vă temeţi de friptura „în sânge“

Acesta a mărturisit că a decoperit cu adevărat carnea roşie în 2011 şi, de atunci, a inclus-o mai des în meniul său, dar şi al restaurantelor sale. „Să găteşti bine o bucată de carne de vită ar trebui să se rezume la a o prepara aşa cum îţi place ţie s-o mănânci. Ştiu, printre bucătarii profesionişti e o blasfemie să o găteşti mult. Dar nimeni nu poate să-ţi dicteze cum să-ţi placă. Dacă o vrei «talpă», aşa o prepari. Dar asta nu înseamnă să nu fii deschis la experienţe noi. Oamenii se pot educa. Totul e să încerce şi o friptură în sânge sau una gătită mediu, pentru a putea aprecia cu adevărat savoarea cărnii“, a precizat Hădean.

Cât despre sintagma „în sânge“, aceasta nu reflectă întocmai realitatea, iar pe mulţi consumatori exact acest lucru îi sperie. „Ceea ce vedem la o friptură preparată în sânge nu e, de fapt, sânge, e mioglobină, un suc natural din carne, care, în prezenţa oxigenului, se colorează în roz sau roşu“, a explicat el.

Foarte important în ceea ce priveşte gustul cărnii este modul în care a crescut şi s-a hrănit animalul. „El trebuie să pască, pentru că asta se va simţi şi în gustul cărnii. Totodată, e important să primească şi un amestec de furaje, pentru a dezvolta acea grăsime intramusculară, care va da frăgezime cărnii“, a spus Adi Hădean.

Atunci când cumpăraţi carne roşie din hipermarketuri, nu aveţi, din păcate, prea multe informaţii pe etichetă: despre vârsta animalului, hrana acestuia etc. De aceea, sfatul lui Hădean este să cumpăraţi din carmangerii şi măcelării mici, de unde puteţi afla informaţii exacte şi unde puteţi fi siguri de calitatea cărnii.

Răbdarea, „ingredientul“ secret

Pizza nu mai e de mult un preparat al italienilor, ci a intrat în patrimoniul gastronomic internaţional. Iar românii o iubesc la fel de mult. Însă câţi dintre noi au răbdare să aştepte una sau două zile doar pentru a dospi aluatul, la rece? Foarte puţini, a declarat Valentin Hristu, proprietar de restaurante. Însă, deşi aşteptarea nu e uşoară, veţi obţine astfel aluatul perfect pentru pizza. „Există trei tipuri de blaturi: napoletan – foarte subţire, dar are margini pufoase, pe el se pun puţine ingrediente, de obicei sos de roşii şi multă mozzarella, roman – un blat crocant, rezistent, pe care se pot aşeza mai multe toppinguri şi cel sicilian – un aluat peste care niciodată nu se pune sos de roşii“, a explicat Hristu.

1 lahmacun jpg jpeg

De asemenea, pizza nu are numai varianta clasică, binecunoscută de toată lumea, cea întinsă, sau calzone, cea împăturită. „Există pizza stromboli, rulată, făcută sul, dar şi pizza prăjită“, a adăugat Hristu.

Acesta a precizat şi ordinea în care trebuie aşezate ingredientele pe blat. „Este important ca primul să fie sosul de roşii. Acesta va lăsa apă, care va fi absorbită de aluat. Apoi mozzarella, un alt ingredient umed. Abia apoi restul toppingurilor“, a mai spus el.Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg