Trucuri din bucătărie: cum obţii un cheesecake perfect

Ţi se poate întâmpla şi ţie. Chiar dacă alegi reţeta perfectă de cheesecake, te înarmezi cu cele mai bune ingrediente şi petreci câteva ore bune în bucătărie, uneori rezultatul este dezamăgitor, iar desertul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor tale. Există câteva motive pentru care cheesecake-ul nu iese aşa cum trebuie. Aşa că în acest articol îţi vom oferi câteva ponturi „câştigătoare“.
1. Mare atenţie la temperatură!
În primul rând, trebuie să urmezi instrucţiunile din reţetă şi să laşi cheesecake-ul să se răcească. Multe reţete subliniază că este nevoie de cel puţin 6 ore sau să laşi desertul peste noapte la frigider. Poate ţi se pare prea mult, dar această etapă este cu adevărat necesară dacă vrei un cheesecake complet întărit, care va ieşi cu uşurinţă din forma rotundă. În al doilea rând, nu uita că cheesecake-ul are cel mai bun gust atunci când este servit la temperatura camerei. Aşa că după ce l-ai răcit bine, lasă-l la temperatura camerei 20-30 de minute, înainte de a-l servi.
2. Crema de brânză trebuie să fie moale şi nu foarte rece
Este o regulă extrem de importantă. Lasă crema de brânză să ajungă la temperatura camerei înainte de a prepara cheesecake-ul. La fel ca în cazul regulii referitoare la o formă cu pereţi detaşabili, şi aceasta ce ţine de temperatura brânzei este o regulă de aur. Dacă vrei un cheesecake fără cocoloaşe, cu o consistenţă cremoasă şi omogenă, nu sări peste acest truc.
Citeşte şi: Metode prin care îndepărtezi pesticidele din fructe şi legume
Metode prin care îndepărtezi pesticidele din fructe şi legume
3. Nu te îngrijora dacă cheesecake-ul are crăpături!
Multe cheesecake-uri se crapă deasupra. Acest aspect are de-a face cu temperatura şi cu gradul de coacere. De exemplu, contează în ce măsură se încălzeşte cheesecake-ul când îl dai la cuptor şi cât de repede sau de încet se coace. Vestea bună este că micile crăpături pot fi remediate.
Un truc rapid este să întinzi un strat de smânână fermentată peste cheesecake-ul care s-a răcit în prealabil. Trucul va face prăjitura mai cremoasă şi mai arătoasă.

4. Este bine să coci în prealabil blatul
Multe reţete nu necesită coacerea blatului, dar îţi garantăm că vei obţine o bază mult mai crocantă şi mult mai gustoasă pentru desertul tău. Indiferent de blatul de cheesecake ales (poate fi unul cu biscuiţi graham), va trebui să îl coci 10 minute în cuptor, înainte să umpli desertul cu o delicioasă umplutură din cremă de brânză. Nu ai nevoie de greutăţi care să apese blatul când îl coci.
Citeşte şi: Cum să ai mai puţine toxine în meniu
Cum să ai mai puţine toxine în meniu
5. Omogenizează umplutura!
Un cheesecake perfect este cel care are o consistenţă foarte cremoasă. Ca să obţii asta acasă, umplutura trebuie să fie omogenă, aşa că asigură-te că o mixezi cât mai bine. Amestecă umplutura mai mult timp, ca să nu se formeze cocoloaşe. De pildă, poţi bate sau mixa cu 1-2 minute mai mult după punctul în care reţeta îţi zice să te opreşti, pentru a obţine o textură fină.
6. Foloseşte întotdeauna o tavă cu pereţii detaşabili!
O astfel de tavă numită pe site-urile de specialitate „springform” este o tavă care ţine marginile desertului într-un loc. Este unealta perfectă pentru a face cheesecake, deoarece pereţii pot fi detaşaţi, iar baza sau blatul rămâne intact(ă). I se mai spune şi tavă cu inel detaşabil (inelul fiind peretele exterior).
Deoarece prăjiturile de tip cheesecake sunt foarte delicate o dată ce au fost coapte, ai nevoie să îşi păstreze forma perfectă. Inelul detaşabil îţi uşurează munca şi îţi va fi mai simplu să scoţi tortul din tavă, fără să îi afectezi forma. Asigură-te că ungi bine fundul tăvii şi pereţii, ca să îţi fie mai simplu să detaşezi marginile.
Citeşte şi: Cum cureţi vasele, în funcţie de materialele din care sunt făcute
Cum cureţi vasele, în funcţie de materialele din care sunt făcute