Despre sfeclă se spune că a crescut chiar şi în Grădinile Suspendate din Babilon. În bucătăriile medievale, era nelipsită din plăcinte şi din tocane. Fostul preşedinte al SUA Thomas Jefferson a plantat-o în grădina sa. Sfecla este una dintre cele mai versatile şi sănătoase legume, putând fi folosită cu uşurinţă în preparate sărate, dulci şi în diverse băuturi. De la sfeclă se folosesc atât rădăcina, crudă, coaptă sau fiartă, cât şi frunzele. Această legumă are o culoare intensă, de aceea poate fi folosită drept colorant natural, însă există şi variante de sfeclă galbenă sau sfeclă în degrade, alb şi roz. În 1747, Andreas Sigismund Marggraf, un chimist din Berlin, a descoperit o metodă prin care să extragă zahărul din sfecla de zahăr (o varietate albă, cu rădăcina lunguiaţă). Sfecla are o multitudine de beneficii pentru sănătate, deoarece este plină de vitamine, antioxidanţi şi minerale. Este un bun remediu în afecţiuni ale ficatului şi stomacului, reduce inflamaţiile, te ajută să întăreşti sistemul imunitar şi normalizează circulaţia sangvină.

  • Pregătire:50 min
  • Porții:1 tavă
  • Gătire:40 min
  • Timp total:1 h 30 min
  • Categorie:desert, sfecla
Ingrediente
● 200 g ciocolată neagră
● 250 g sfeclă roşie
● 4 ouă
● 150 g zahăr
● 120 g migdale
● 200 g făină
● 1 linguriţă praf de copt
● 1 lingură pudră cacao
Pentru ornat
● 100 g cremă de brânză
● 125 g zahăr pudră
● 50 g nuci
 
Mod de preparare
Topeşti ciocolata pe baie de aburi. Cureţi sfecla de coajă, apoi o dai prin răzătoarea cu găuri mici. Adaugi gălbenuşurile, ciocolata topită şi răcită, zahărul, făina, migdalele măcinate, pudra de cacao şi praful de copt. Baţi albuşurile spumă şi le încorporezi în compoziţie. Torni amestecul într-o tavă cu hârtie de copt şi îl dai la cuptor, la 180 ºC. După 40 de minute, faci testul scobitorii şi, dacă nu e coaptă, mai laşi prăjitura la cuptor încă 10 minute.
 
Amesteci crema de brânză cu zahărul pudră. Întinzi glazura peste prăjitura răcită şi ornezi cu nuci tocate.
 
FOTO: Shutterstock
Loading...