Budincă de ciocolată amăruie

budinca de ciocolata amaruie jpeg

Budinca este un desert răcoritor şi delicios, rapid şi bun pentru orice eveniment. Îţi prezentăm azi două reţete de bunică de ciocolată amăruie. O reţetă care se face la rece şi una la cuptor.

Budincă de ciocolată amăruie – reţeta 1:

Ingrediente: - 100 g unt - 1 l lapte - 100 g ciocolată amăruie - 175 g zahăr - 100 g făină - Esenţă rom - Fructe de pădure 200 g frişcă

Făina se amestecă cu laptele, treptat şi încet pentru a nu se forma cocoloaşe. Apoi, zahărul se pune într-o crăticioară, împreună cu untul bucăţi şi ciocolata bucăţele. Se lasă la foc mic să se topească, amestecând continuu.

Se toarnă uşor amestecul de lapte peste cratiţa de pe foc şi se adaugă şi esenţa. Se amestecă bine până începe să se întărească, aproximativ 5-7 minute. Se umplu formele de budincă şi se bagă la frigider.

După două ore se scot din frigider, iar budinca se scoate din forme băgând formele pentru 2-3 secunde în apă clocotită. Se pun pe câte o farfurie, se ornează cu frişcă şi fructe de pădure şi se servesc.

Budincă de ciocolată amăruie – reţeta 2:

- 135 g unt (125 g pentru budincă, restul pentru uns formele)

- 125 g ciocolată amăruie (75% cacao)

- 150 g zahăr

- 2 ouă şi 2 gălbenuşuri

- 50 g făină

Mai întâi se încălzeşte cuptorul la 180 de grade şi se ung formele cu unt. Apoi, ciocolata şi untul tăiat bucăţi se topesc la bain-marie, se amestecă continuu şi se lasă la răcit.

Ouăle şi gălbenuşurile, împreună cu zahărul se bat cu mixerul până se obţine o pastă groasă cremoasă. Peste această compoziţie se toarnă ciocolata topită, se presară şi făina, se amestecă să se omogenizeze bine.

Amestecul obţinut se toarnă în forme, se lasă la cuptor 20-25 de minute, trebuie să crească puţin, să se fisureze precum biscuiţii. Se servesc calde cu sos de ciocolată. Pentru sos se topesc 100 g zahăr cu 175 g ciocolată simplă, 2 linguri de unt şi 2 linguri de coniac sau lichior. Se uniformizează bine după ce se topeşte şi se stropesc budincile cu el. Poftă bună!