Chifle dulci, răsfăţul tău în zilele de post

chifle jpeg

Este puţin mai complicat să prepari un desert de post când nu poţi adăuga ou, lapte sau unt, dar nu imposibil! Noi ţi-am pregătit cea mai aromată reţetă, încât nici nu-ţi vei da seama că din aceste chifle dulci lipsesc lactatele.

De ce ai nevoie pentru chifle dulci

500 g făină

20 g drojdie

125 g zahăr

100 ml ulei

1 praf sare

250 ml apă minerală călduţă

½ linguriţă zahăr vanilat

1 linguriţă rasă coajă de lămâie

50 g stafide

rom

100 g nuci zdrobite, pentru decor

miere, pentru decor

Cum se prepară chifle dulci

Cerni făina şi o laşi la temperatura camerei până dimineaţa. Pui stafidele în rom.

Dizolvi drojdia în 2-3 linguri de apă, în care adaugi puţin zahăr şi o lingură de făină, apoi laşi maiaua la crescut. Dizolvi în restul de apă zahărul, sarea şi zahărul vanilat.

Faci o gropiţă în mijlocul făinii, torni maiaua dospită şi începi să amesteci, adugând apa în care ai dizolvat cele două tipuri de zahăr, coaja rasă, uleiul şi frămânţi până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Acoperi aluatul cu un prosop şi îl laşi la loc cald până când îşi dublează volumul.

Întinzi aluatul într-un sul şi tai din el 9 bile, le modelezi cu mâna umedă şi le aşezi una lângă alta într-o tavă rotundă, tapetată. Le mai ţii la dospit, apoi dai tava la cuptorul încins şi ţii cozonacul până când trece testul cu scobitoarea. Îl laşi la răcorit şi torni peste el miere, după gustul tău, apoi presari miezul de nuci.