Reţeta genială de chec pufos cu cacao

chec cacao jpeg

Un desert extrem de simplu şi mereu la îndemnă este checul pufos. Sunt, însă, câteva secrete pe care trebuie să le cunoşti pentru ca prăjitura să îţi iasă pufoase şi delicioasă.

Ingrediente:

5-6 oua 200g de făină 200 g zahăr 1 linguriţă praf de copt 2 linguri cacao 4 linguri ulei 1 praf de sare 2 plicuri de zahar vanilat 1/2 esenţă vanilie fulgi de migdale, alun, nuci/cocos (pentru decor)

Iată cum se prepară:

Se separă albuşurile de gălbenuşuri şi se bat albuşurile împreună cu un praf de sare cu un mixer, până ce se fac spumă tare. Se adaugă zaharul şi zahărul vanilat şi se mixează până ce spuma devine lucioasa şi fermă.

Se amestecă gălbenuşurile cu cele 4 linguri de ulei, turnând câte puţin, apoi se pun peste albuşuri şi se amestecă uşor, fără mixer.

Praful de copt se amestecă cu făină şi se toarnă în ploaie, câte puţin, peste albuşuri. Cu o spatulă, se fac mişcări largi şi uşoare, ca aluatul să nu scadă în volum.

Se pune aluatul într-o tavă de cozonac tapetata cu hârtie de copt, păstrând aproximativ 1/4 din aluat.

În aluatul rămas în bol amestecă, pui cele 2 linguri de cacao combinată cu puţină apă caldă, cât sa arate ca o pasta. Peste aluatul din formă îl pui şi pe cel rămas, şi cu o scobitoare amesteci aluatul cu cacao în aluatul de culoare albă, ca să iasă un chec marmorat.

Se verifică după 10-20 minute, în funcţie de cuptor şi de culoarea checului. Se face testul cu scobitoarea, dacă iese curată din centrul prăjiturii, checul este gata.

Se pudrează cu zahăr pudră, alune sau nuci, sau se serveşte simplu.