Cotlet de porc aromat, cu morcovi copţi şi sos de ienupăr

IMG 1870 jpeg

Te-ai săturat de banalul cotlet de porc la cuptor? Iată un mod inedit în care îl poţi servi.

Pentru 2 porţii

Ingrediente

2 cotlete de porc 75g linte galbenă 400 ml apă 2 linguri ulei măsline 1 ceapă mică, tocată mărunt 1 căţel mare usturoi 6 frunze mari de salvie, tocate mărunt 4 morcovi mici, cu partea verde din capăt lăsată daca e posibil 40 ml Madeira 40 ml vin roşu 120 ml supă de pui 4 boabe de ienupăr, zdrobite făină de porumb sare şi piper

Mod de preparare

Pentru lintea galbenă cu salvie şi ceapă

Clăteşte lintea galbenă în apă rece până apa devine curată. Pune-o într-o oală şi adaugă apa. Pune oala la fiert şi îndepărtează spuma care se formează.

Lasă să fiarbă timp de 45-60 minute sau până când lintea se poate sfărâma uşor cu furculiţa. În tot acest timp vei mai adăuga apă dacă se îngroasă amestecul. Amestecă ceapa cu lintea galbenă gătită.

Cum să pregăteşti morcovii copţi

Încălzeşte cuptorul la 180 grade C. Pune morcovii pe o tavă şi presoară o lingură de ulei de măsline pe deasupra. Presoară sare pe deasupra lor şi bagă-i la cuptor pentru 20-30, în funcţie de grosimea morcovilor. Când se înmoaie morcovii se scot de la cuptor.

Sosul

Pune madeira într-o cratiţă la foc mare. Faci reducţie. Adaugă vinul roşu şi redu la jumătate. Adaugă supa de pui şi boabele de ienupăr zdrobite şi redu iar la jumătate. Gustă pentru intensitatea aromei. Dacă sosul nu are aromă, continuă să reduci, apoi gustă din nou şi asezonează. Adaug făină de porumb dacă vrei să aibă constitenţa mai groasă.

Cotletul de porc

Scoate carnea de porc de la frigider, ideal ar fi cu 30 de minute sau o oră înainte să îl găteşti, până ajunge la temperatura camerei. Încălzeşte o tigaie la foc mare. Usucă carnea cu nişte şerveţele apoi unge-o cu ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline pe ambele părţi. Asezonează carnea cu sare şi pune-o în tigaie când aceasta se încinge.

Presează carnea ca să fie pătrunsă bine pe toată suprafaţa. Găteşte-o câte 3-4 minute pe fiecare parte în funcţie de grosimea ei apoi aşeaz-o pe o farfurie şi las-o pentru măcar 5 minute( de preferat 8-10) într-un loc cald. Carnea de porc ar trebui să fie uşor rozie în interior.

Cât timp carnea de porc e lăsată pe farfurie, încălzeşte restul elementelor. Este probabil ca lintea să mai necesite apă adăugată peste pentru a avea o textură de piure.

Pregătirea pe farfurie

Pune o lingură mare de linte galbenă într-o parte pe farfurie. Pune cotletul pe deasupra, cu osul în linte. Morcovii pune-i pe deasupra cărnii, iar apoi adaugă sosul.

sursa: www.peterliencooks.com