Curcan la cuptor cu ficăţei de pui

curcan la cuptor cu ficatei de pui jpeg

Reţetă specială de Crăciun, friptura de curcan este alternativa sănătoasă pentru cei care evită carnea de porc.

Ingrediente (8 porţii)

1 curcan de circa 4 kg, 7-8 ficăţei de pasăre, 1 ceapă potrivită, 1 lămâie, 100 ml ulei, 1 linguriţă cimbru uscat, 1 linguriţă tarhon uscat, 1 linguriţă rozmarin uscat, sare, piper proaspăt măcinat, 200 ml vin, 2 linguri coniac

Cum se prepară

Se zvântă bine ­curcanul în ­interior cu prosoape absorbante, se pudrează cu ­sare, piper şi se introduc în interior lămâia ­tăiată sferturi şi ceapa întreagă.

Se amestecă, ­într-un castronel, jumătate din cantitatea de ulei, ierburile aromate şi condimentele. Se depărtează ­puţin pielea curcanului, se introduce sub ea, în strat uniform, pasta condimentată, apoi se întinde pielea la loc.

Se aşază curcanul într-o ­tavă mare, se stropeşte cu puţin ulei, se toarnă în ­tavă apă (sau supă de pasăre) şi vinul. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se pune la cuptor pentru circa ­două ore, la foc potrivit. Se stropeşte din când în când cu sosul din tavă.

În ultimele 20 de minute, se scoate folia de aluminiu, se adaugă coniacul şi se lasă friptura să se rumenească deasupra. Se serveşte curcanul întreg, aşezat pe platou, garnisit cu ficăţeii prăjiţi separat şi cu salată verde.