Iahnie de fasole cu cârnaţi
Fasolea conţine fibră solubilă şi insolubilă. Prima ajută la digestie şi previne constipaţia, iar cealaltă reduce nivelul grăsimilor din sânge. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. Are foarte puţină grăsime şi aproape deloc colesterol. Aceasta este cunoscută şi sub denumirea de „mâncător de zahăr” pentru că fibrele vegetale împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Consumul zilnic de fasole verde poate ajuta la scăderea valorii colesterolului cu până la 20%. Nu mai pierde vremea şi prepară cea mai bună iahnie de fasole cu cârnaţi.
Iahnie de fasole cu cârnaţi - Ingrediente (6 porţii)
300 g fasole 200 g cârnaţi de casă 2 linguri ulei 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe 3 roşii bine coapte 1 crenguţă busuioc 2 foi de dafin sare piper
Iahnie de fasole cu cârnaţi - Mod de preparare
Alegi fasolea, o speli bine şi o laşi la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi, o pui la fiert şi o strecori din nou după câteva clocote, înlocuind apa cu alta clocotită. Separat, înăbuşi cârnaţii tăiaţi felii, zarzavaturile curăţate şi tăiate, peste care adaugi 200 ml de apă, foile de dafin, sare şi piper, după gust.Când legumele s-au înmuiat, adaugi fasolea, roşiile tăiate mărunt, busuiocul şi laşi să fiarbă, la foc potrivit, circa 10 minute. Torni deasupra cele două linguri de ulei şi pui cratiţa la cuptor, la foc mic, până scade.