Jalapeños, darurile Mexicului

Cultivați în mod tradițional în orașul Jalapa din Veracruz, acești ardei fac deliciul multor preparate picante și au ajuns să fie foarte apreciați în lumea întreagă. Haideți să le aflăm povestea!

jalapenos jpg

Moderați ca iuțeală, jalapeños pot fi savurați copți, la grătar, umpluți, murați sau afumați, adică chipotle, sau în preparate gătite, pentru un plus de iuțeală. Capsaicina picantă, conținută de aceștia, este recunoscută pentru beneficiile sale în ceea ce privește ameliorarea durerilor, proprietăților sale antiinflamatoare și efectelor de stimulare a metabolismului. Este și unul dintre cele mai consumate soiuri de ardei iute la nivel mondial, în special în bucătăria mexicană, tex-mex și americană, acesta fiind motivul pentru care are deja și un festival dedicat în

Loredo, Texas, unde, anual, participanții pot cumpăra preparate specifice și se întrec să mănânce cât mai multe bucăți. Cele mai întâlnite metode de preparare sunt jalapeños murați, ingredient de bază pentru nachos, burgeri ori hotdog sau copți cu sare grunjoasă. Nuanța verde nu este nuanța finală a ardeilor din acest soi, ei devenind roșii atunci când sunt copți.

Tocăniță mexicană de linte cu jalapeños

tocanita mexicana jpg

Ingrediente

2 linguri ulei de măsline

1 ceapă mare

3 căței de usturoi

1 ardei gras roșu

2 jalapeños

1 morcov mare

1 linguriță chimen măcinat

1 linguriță boia afumată

1/2 linguriță coriandru macinat

1/4 linguriță piper

400 g roșii tăiate cubulețe

2 linguri pastă de tomate

400 g fasole neagră, din conservă

200 g linte roșie, fiartă

250 ml apă

1 linguriță zahăr

sare și piper negru

sucul de la 1 lămâie

verdeață

jalapeños felii (opțional)

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, nonaderentă, încingi uleiul de măsline la foc mediu, adaugi ceapa tocată și amesteci până devine translucidă, apoi usturoiul tocat, ardeiul gras tăiat cubulețe, morcovul tocat mărunt și jalapeños. Gătești 5 minute până ce legumele s-au frăgezit.

Adaugi condimentele și amesteci bine să încorporezi. Pui cubulețele de roșii, pasta de tomate, fasolea neagră, lintea și apa, și aduci la punctul de fierbere, apoi reduci focul. Lași să fiarbă 25 de minute, amestecând din când în când. Înainte de a stinge focul, te asiguri că legumele sunt fragede și tocănița are suficient sos, dar nu este lichidă. Reglezi cu apă consistența dorită.

Stingi focul, adaugi zahărul, amesteci pentru a se topi cât încă mai e fierbinte și torni în boluri. Pui puțină sare și puțin piper deasupra, adaugi zeama de lămâie și decorezi cu verdeață și felii proaspăt tăiate de jalapeños.

Jalapeños aperitiv

jjalapenos aperitiv jpg

Ingrediente

12 jalapeños mari

200 g brânză cheddar rasă

115 g cremă de brânză

1/4 cană ceapă verde

150 g bacon

1/2 linguriță praf de usturoi

1/4 linguriță boia afumată

ceapă verde, pentru ornat

Mod de preparare

Preîncălzești cuptorul, tapetezi o tavă cu hârtie de copt și așezi pe ea jalapeños spălați bine, tăiați pe verticală, fără nervuri și semințe.

Într-un castron, amesteci crema de brânză cu brânza cheddar, ceapa verde tăiată foarte mărunt, praful de usturoi, boiaua, sare și piper. Amesteci până ce ingredientele s-au combinat.

Cu o lingură sau cu un poș, umpli jumătățile de jalapeños și adaugi la final baconul cubulețe. Dai la cuptor aproximativ 20 de minute, până ce baconul este rumenit. Pui pe farfurie, lași să se răcească 5 minute, ornezi cu ceapă verde tocată fin și servești.

Pâine de porumb cu jalapeños

paine de porumb cu jalapenos jpg

Ingrediente

125 g făină de porumb

125 g făină albă

50 g zahăr

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1/2 linguriță sare

240 ml lapte bătut

2 ouă mari

60 g unt

2 jalapeños verzi, tocați fin, fără semințe

100 g brânză cheddar rasă

120 g boabe de porumb, din conservă

Mod de preparare

Preîncălzești cuptorul și ungi o tavă cu unt sau ulei.

Într-un bol mare, combini făina de porumb, făina albă, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea, amestecând bine.

Într-un alt bol, bați ouăle, adaugi laptele bătut și untul topit.

Torni ingredientele umede peste cele uscate și amesteci ușor, până când se combină.

Adaugi ardeii tocați, brânza cheddar și boabele de porumb, și le încorporezi.

Torni aluatul în tava pregătită și nivelezi suprafața, și dai la copt 25 de minute sau până ce trece testul scobitorii, iar marginile sunt aurii.

Lași pâinea să se răcească câteva minute înainte de a o tăia și servi cu unt sau miere, sau orice preparat cu sos.