Jalapeños, darurile Mexicului
Cultivați în mod tradițional în orașul Jalapa din Veracruz, acești ardei fac deliciul multor preparate picante și au ajuns să fie foarte apreciați în lumea întreagă. Haideți să le aflăm povestea!
Moderați ca iuțeală, jalapeños pot fi savurați copți, la grătar, umpluți, murați sau afumați, adică chipotle, sau în preparate gătite, pentru un plus de iuțeală. Capsaicina picantă, conținută de aceștia, este recunoscută pentru beneficiile sale în ceea ce privește ameliorarea durerilor, proprietăților sale antiinflamatoare și efectelor de stimulare a metabolismului. Este și unul dintre cele mai consumate soiuri de ardei iute la nivel mondial, în special în bucătăria mexicană, tex-mex și americană, acesta fiind motivul pentru care are deja și un festival dedicat în
Loredo, Texas, unde, anual, participanții pot cumpăra preparate specifice și se întrec să mănânce cât mai multe bucăți. Cele mai întâlnite metode de preparare sunt jalapeños murați, ingredient de bază pentru nachos, burgeri ori hotdog sau copți cu sare grunjoasă. Nuanța verde nu este nuanța finală a ardeilor din acest soi, ei devenind roșii atunci când sunt copți.
Tocăniță mexicană de linte cu jalapeños
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă mare
3 căței de usturoi
1 ardei gras roșu
2 jalapeños
1 morcov mare
1 linguriță chimen măcinat
1 linguriță boia afumată
1/2 linguriță coriandru macinat
1/4 linguriță piper
400 g roșii tăiate cubulețe
2 linguri pastă de tomate
400 g fasole neagră, din conservă
200 g linte roșie, fiartă
250 ml apă
1 linguriță zahăr
sare și piper negru
sucul de la 1 lămâie
verdeață
jalapeños felii (opțional)
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, nonaderentă, încingi uleiul de măsline la foc mediu, adaugi ceapa tocată și amesteci până devine translucidă, apoi usturoiul tocat, ardeiul gras tăiat cubulețe, morcovul tocat mărunt și jalapeños. Gătești 5 minute până ce legumele s-au frăgezit.
Adaugi condimentele și amesteci bine să încorporezi. Pui cubulețele de roșii, pasta de tomate, fasolea neagră, lintea și apa, și aduci la punctul de fierbere, apoi reduci focul. Lași să fiarbă 25 de minute, amestecând din când în când. Înainte de a stinge focul, te asiguri că legumele sunt fragede și tocănița are suficient sos, dar nu este lichidă. Reglezi cu apă consistența dorită.
Stingi focul, adaugi zahărul, amesteci pentru a se topi cât încă mai e fierbinte și torni în boluri. Pui puțină sare și puțin piper deasupra, adaugi zeama de lămâie și decorezi cu verdeață și felii proaspăt tăiate de jalapeños.
Jalapeños aperitiv
Ingrediente
12 jalapeños mari
200 g brânză cheddar rasă
115 g cremă de brânză
1/4 cană ceapă verde
150 g bacon
1/2 linguriță praf de usturoi
1/4 linguriță boia afumată
ceapă verde, pentru ornat
Mod de preparare
Preîncălzești cuptorul, tapetezi o tavă cu hârtie de copt și așezi pe ea jalapeños spălați bine, tăiați pe verticală, fără nervuri și semințe.
Într-un castron, amesteci crema de brânză cu brânza cheddar, ceapa verde tăiată foarte mărunt, praful de usturoi, boiaua, sare și piper. Amesteci până ce ingredientele s-au combinat.
Cu o lingură sau cu un poș, umpli jumătățile de jalapeños și adaugi la final baconul cubulețe. Dai la cuptor aproximativ 20 de minute, până ce baconul este rumenit. Pui pe farfurie, lași să se răcească 5 minute, ornezi cu ceapă verde tocată fin și servești.
Pâine de porumb cu jalapeños
Ingrediente
125 g făină de porumb
125 g făină albă
50 g zahăr
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță sare
240 ml lapte bătut
2 ouă mari
60 g unt
2 jalapeños verzi, tocați fin, fără semințe
100 g brânză cheddar rasă
120 g boabe de porumb, din conservă
Mod de preparare
Preîncălzești cuptorul și ungi o tavă cu unt sau ulei.
Într-un bol mare, combini făina de porumb, făina albă, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea, amestecând bine.
Într-un alt bol, bați ouăle, adaugi laptele bătut și untul topit.
Torni ingredientele umede peste cele uscate și amesteci ușor, până când se combină.
Adaugi ardeii tocați, brânza cheddar și boabele de porumb, și le încorporezi.
Torni aluatul în tava pregătită și nivelezi suprafața, și dai la copt 25 de minute sau până ce trece testul scobitorii, iar marginile sunt aurii.
Lași pâinea să se răcească câteva minute înainte de a o tăia și servi cu unt sau miere, sau orice preparat cu sos.