Makbous

Makbous este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și țările din Golf. Este un fel de mâncare pe bază de orez, gătit împreună cu carne (pui, miel, vită sau pește) și condimente aromate.

makbous cu pui jpg

Ingrediente

2 cepe mari, tăiate mărunt

3 linguri unt

1 linguriță turmeric

6 copane de pui

1 ardei iute

1 lingură ghimbir proaspăt, tocat

5 căței mari de usturoi

zeama de la 2 limete

1 linguriță cardamom

5 cuișoare măcinate

1 baton scorțișoară

3 căni supă de pui

2 căni orez basmati (ținut în apă cel puțin 15 minute, apoi clătit și scurs)

3 linguri coriandru proaspăt, tocat

2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat

Pentru Baharat de casă:

1 lingură boabe de piper negru

1 lingură semințe de chimen

2 lingurițe semințe de coriandru

1 baton scorțisoară

1 linguriță cuișoare întregi

¼ linguriță semințe de cardamom verde

1 lingură boia

¼ linguriță nucșoară măcinată

caju și flori de anason, pentru ornat

Mod de preparare

Pregătești baharatul: dai deoparte boiaua și nucșoara, iar restul ingredientelor le pui într-o tigaie mică și le prăjești la foc mediu 3 minute, amestecând regulat, pentru a nu se arde. Dai printr-o râșniță ingredientele prăjite și le lași la răcit într-un bol. Adaugi, apoi, boiaua de ardei și nucșoara măcinată și pui praful obținut într-un borcan.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așezi copanele de pui unse cu sare, piper și puțin ulei de măsline. Dai tava la cuptor până ce copanele sunt rumenite uniform și le lași pe o farfurie.

Într-o tigaie, topești untul cu o lingură de ulei și prăjești ceapa până când începe să se rumenească, adaugi ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute tocat și călești 2 minute. Adaugi praful de baharat preparat și turmericul și gătești încă un minut.

Într-o cratiță adâncă, pui bucățile de pui, le stropești cu zeama de limetă, adaugi cardamonul păstăi, scorțișoara, cuișoarele măcinate și sare, apoi acoperi cu supă sau apă și aduci la fiert. Acoperi oala și lași să fiarbă la foc mic timp de o oră.

Adaugi coriandrul, pătrunjelul și orezul scurs și lași să fiarbă în continuare, circa 20 de minute sau până ce orezul este fiert și lichidul absorbit.

Scoți copanele, așezi orezul pe o farfurie, pui carnea deasupra și ornezi cu caju, pătrunjel proaspăt și anason.