Plăcintă cu varză

Plăcinta cu varză este o rețetă tradițională și gustoasă, perfectă pentru o masă de familie.

placinta cu varza jpg

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină

250 ml lapte călduț

50 g unt

1 ou

1 linguriță sare

1 cub drojdie proaspătă

1 linguriță zahăr

Pentru umplutură

400 g varză tocată

200 g carne tocată de vită

susan negru

200 g morcov ras

150 g ceapă tocată

3 linguri ulei

sare

piper

1 linguriță boia dulce

Pentru uns:

1 gălbenuș

1 lingură lapte

Mod de preparare

Într-un bol, dizolvi drojdia în laptele călduț împreună cu zahărul. Lași să stea 5-10 minute până devine spumoasă. Adaugi făina, sarea, untul topit și oul. Frămânți un aluat moale și elastic, aproximativ 10 minute. Acoperi aluatul cu un prosop și îl lași să crească într-un loc cald până își dublează volumul.

Într-o tigaie mai mare, călești ceapa până devine aurie. Adaugi carnea tocată și continui să călești până ce carnea își schimbă culoarea, apoi adaugi morcovul ras și varza tocată. Gătești la foc mediu, amestecând frecvent, până când le gumele sunt moi și lichidul s-a evaporat, aproximativ 20 de minute. Condimentezi cu sare, piper și boia dulce. Lași umplutura să se răcească.

Împarți aluatul în 10 bucăți egale pe care le întinzi cu făcălețul în formă de cercuri. În centrul lor pui umplutura, închizi marginile, sigilezi și aplatizezi astfel încât să obții plăcințele rotunde. Le ungi cu gălbenuș amestecat cu lapte, presari susan negru și dai la cuptorul preîncălzit 50 de minute, până ce s-au rumenit uniform pe ambele părți.