Pui cu legume şi rozmarin

pui cu legume si rozmarin jpeg

Ştiai că rozmarinul este o plantă aromatică originară din zona mediteraneeană, fiind un condiment nelipsit din bucătărie? Dă o savoare deosebită cărnii, dar îl poţi folosi şi la condimentarea omletei şi a legumelor, în special a cartofilor, a roşiilor şi a dovleceilor. Ca să-l păstrezi cât mai mult timp proaspăt, trebuie să-l ţii în frigider, în compartimentul destinat legumelor şi fructelor, într-o pungă de hârtie.

Ingrediente (4-5 porţii)

1 pui 100 g unt 6-7 felii subţiri de bacon 2 linguri ulei 150 ml vin alb sec 3 căţei usturoi rozmarin 1 lămâie sare piper 200 ml apă

2-3 morcovi

2-3 cartofi

1 ţelină

2 rădăcini păstârnac

1 rădăcină pătrunjel

Mod de preparare

Amesteci, într-un castronel, uleiul, căţeii de usturoi zdrobiţi, rozmarinul curăţat de pe tijă sare şi piper, după gust. Ungi interiorul puiului cu această compoziţie. Pui lămâia întreagă în interior, legi pulpele şi ungi pe deasupra cu unt.

Aşezi puiul într-o formă termorezistentă încăpătoare, cu pieptul în sus. Aşezi feliile de bacon pe el, torni în formă 150 ml de apă, acoperi cu folie de aluminiu şi introduci la cuptor 20 de minute.

Scoţi tava din cuptor, îndepărtezi folia de aluminiu, aşezi, alături de pui, legumele curăţate, tăiate felii sau după preferinţă, mai adaugi 50 ml de apă caldă şi vinul. Dai la cuptor încă 40 de minute, până scade zeama, se pătrund legumele şi se rumeneşte frumos. Serveşti cald.