Vinete cu roşii şi caşcaval la cuptor
În această perioadă, vânăta e foarte „populară” pe tarabele comercianţilor. Este o legumă originară din India şi din Birmania, unde creşte în stare sălbatică. Ca să fii sigură că sunt bune pentru gătit, alege vinetele de un negru lucios. Când le strângi între degete şi podul palmei, trebuie să fie elastice. E foarte important să le foloseşti numai pe cele ajunse la maturitate, fiindcă cele crude conţin o substanţă toxică (solanină).
Ingrediente
3 vinete mijlocii 6 roşii 200 g caşcaval 4 căţei usturoi sare piper busuioc verde sau uscat 2 linguri ulei
Mod de preparare
Se taie vinetele rondele (fără să se cureţe de coajă), se condimentează cu usturoiul pisat, sare, piper şi cu busuioc verde tocat sau uscat şi se lasă cinci minute. Într-un vas termorezistent uns cu ulei se aşază rondelele de vinete suprapuse (ca în imagine). Roşiile se spală şi se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pun peste vinete. Se acoperă vasul
cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate vasul, se îndepărtează folia, se pune caşcavalul ras şi se mai lasă la cuptor 10 minute. Se servesc calde,
alături de un pahar de vin roşu.