Vită la cuptor, în stil italian

vita la cuptor in stil italian jpeg

Vedetă a meselor festive, friptura este acel fel de mâncare în zi de sărbătoare pe care toată lumea îl aşteaptă cu sufletul la gură.

Ingrediente

800 g pulpă de vită 100 g slănină 500 ml vin roşu 2 morcovi 1 ceapă 1 ţelină 400 ml supă de carne 2 linguri făină 3 linguri bulion 1 ardei gras galben 1 lingură măsline 2 foi de dafin sare piper oregano cimbru ulei 1 portocală Preparare

Speli carnea şi o împănezi cu câteva bucăţele de slănină. O condimentezi, rulezi carnea şi o laşi la marinat în vin peste noapte. Scoţi carnea de la marinat, o prinzi cu scobitori mai lungi ca să nu se desfacă şi o prăjeşti în ulei încins până devine aurie. Scoţi carnea şi în acelaşi ulei căleşti ceapa, morcovii şi ţelina tocate mărunt, adaugi vinul în care s-a marinat carnea şi 100 ml apă.

Pui carnea în acest sos, foile de dafin şi acoperi cu un capac. Coci în cuptorul preîncălzit până se înmoaie şi intră furculiţa uşor în carne. Din când în când, ungi friptura cu sosul din cratiţă. Când s-au făcut, scoţi carnea şi legumele, îngroşi sosul cu făina amestecată cu supa de carne şi cu bulion şi fierbi la foc mic.

Rumeneşti restul de slănină tăiată bucăţele, pui înapoi în sos legumele fierte, adaugi ardeiul tăiat, măslinele şi slănina. Condimentezi cu sare, piper, oregano, cimbru şi pui o lingură de suc de portocale. Serveşti carnea asezonată cu sos şi decorată cu felii de portocală.