Mâncare cu varză de Bruxelles la cuptor

mancare de varza de bruxelles la cuptor jpeg

Varza de Bruxelles este una dintre primele legume care au fost cultivate în ţările nordice. Belgienii sunt mândri că Brassica oleracea var.gemmifera (denumirea în latină) este un produs regional, alături de cicoare, de brânzeturi, de plăcintele şi de biscuiţii belgieni. Varza de Bruxelles este o legumă bogată în amidon, fosfor, fier şi în potasiu, fiind folosită atât la gătit, cât şi la tratarea anumitor boli. Varza pitică asigură un tranzit intestinal normal şi este folosită în dietele de slăbit, având un aport caloric scăzut (36 de calorii la 100 g).

Ingrediente

500 g varză de Bruxelles (proaspătă sau congelată) 2 morcovi

3 linguri unt

2 linguri făină

500 ml lapte dulce

4 linguri smântână

3 linguri brânză telemea

2 linguri caşcaval ras

2 linguri pesmet

sare

piper

Mod de preparare

Fierbe varza şi morcovii tăiaţi bucăţi în apă cu sare. Scurge apa şi aşază legumele într-o formă înaltă, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Rumeneşte făina în unt, stinge cu lapte şi adaugă sare şi piper. Amestecă până ce se îngroaşă. Ia vasul de pe foc, adaugă brânza sfărâmată, amestecă bine şi toarnă amestecul peste legumele din tavă. Adaugă smântâna şi caşcavalul ras şi introdu tava la cuptor pentru 25 de minute.