Sarmale cu ciuperci şi stafide. Reţetă originală

Da, ştim! Tocmai a trecut Crăciunul cu ale lui sarmale şi noi, hop, cu alte sarmale. Dar noi vă propunem o reţetă originală, pe care vă provocăm să o gătiţi: sarmale cu ciuperci şi stafide. Combinaţia pare cel puţin ciudată dar vă asigurăm că gustul este unul extrem de reuşit.
Ingrediente pentru sarmale cu ciuperci şi stafide
2 kg varză murată 3 cepe mari 200 g orez 2 morcovi mari 800 g ciuperci champignon 50 g stafide galbene 2 foi de dafin cimbru uscat 2 linguri pastă de roşii 250 ml pulpă de roşii din conservă mărar verde pătrunjel verde 3-4 linguri ulei sare piper
Mod de preparare pentru sarmale cu ciuperci şi stafide
Se desface varza în foi, se scot nervurile, se pregătesc foile pentru sarmale, se lasă la desărat în apă rece circa 20 de minute, apoi se scurg bine de apă. Se toacă ceapa mărunt, se căleşte în ulei, împreună cu morcovii raşi pe răzătoarea cu ochiuri mari, se adaugă apoi ciupercile tăiate cubuleţe şi se călesc până se înmoaie bine. Se adaugă orezul spălat şi scurs de apă. Se călesc până scade zeama şi orezul este pe jumătate pătruns. Se ia de pe foc şi se lasă circa 10 minute să se umfle orezul.
Se amestecă totul cu stafidele, cimbru, mărar, pătrunjel, se asezonează cu 2 linguri pastă de roşii, sare şi piper, după gust. Se pune câte puţină compoziţie pe fiecare foaie
de varză, se rulează şi se sigilează la capete. Se aşază sarmalele pe un pat de varză tocată mărunt, una lângă alta, cât mai bine fixate pentru a nu se desface la fiert. Se adaugă
foile de dafin şi se acoperă sarmalele cu un strat de varză tocată.
Se toarnă peste sarmale pulpa de roşii cu zeamă cu tot, se mai adaugă apă cât să le acopere, se pune capac şi se aşază la fiert, la foc mic, pentru circa 2 ore. Când varza este
bine pătrunsă, se pune vasul la cuptor pentru încă 30 de minute. Se servesc calde cu mămăliguţă.
sursa foto: Shutterstock