Reţete cu leurdă. Remediul natural al primăverii

11 collage jpg jpeg

Leurda, sau usturoiul ursului, fiindcă e consumată de urşi când ies din hibernare, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Pentru o cură cu leurdă, consumi o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, timp de minimum 10 zile. Printre beneficiile leurdei se află: Tratează afecţiunile gastrointestinale- Având proprietăţi curative foarte puternice, leurda este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonarii şi dizenteriei. De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali. Purifică organismul- Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifică sângele, ficatul, stomacul şi intestinele. Tratează afecţiunile sistemului nervos-Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate. Îţi prezentăm câteva reţete cu leurdă pe care să le încerci primăvara asta.

Hummus cu leurdă: reţetă de post

Hummusul este un aperitiv consistent, iar năutul conţine şi proteine, care sunt binevenite în post. Leurda aduce o aromă picantă şi proaspătă. 

humus cu ceapa verde si patrunjel1 jpg jpeg

  Ingrediente pentru hummus cu leurdă:

400 g năut din conservă, scurs

50 ml zeamă de năut din conservă

2 linguri pastă de susan (tahini)

1 legătură leurdă

sare, piper după gust

50 ml ulei de măsline

zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare hummus cu leurdă:

Pune într-un blender năutul împreună cu pasta de susan, leurda curăţată şi spălată, sare, piper, zeama de lămâie şi uleiul de măsline. Mixezi până obţii o pastă, iar pentru o consistenţă mai cremoasă adaugi câteva linguri de lichid din conservă. 

Cele mai bune paste de post: linguine cu pesto de leurdă

E anotimpul trufandalelor de primăvară, verdeţuri proaspete care se găsesc în toate pieţele. Un pesto fin de leurdă, în combinaţie cu paste, reprezintă o masă perfectă în Postul Paştelui.

Citeşte şi: Leurda, o plantă care face minuni pentru sănătate: la ce ne ajută

Citeşte şi: Leurda, o plantă care face minuni pentru sănătate: la ce ne ajută

Ingrediente pentru paste cu pesto de leurdă: 

200 g linguine

4 legături leurdă

2 fire ceapă verde

2 fire usturoi verde

50 ml ulei de măsline

50 g nuci sau alune de pădure crude

1/2 linguriţă sare

1 praf piper

1 ardei iute roşu (opţional)

Mod de preparare paste cu pesto de leurdă:

Cureţi şi speli leurda, ceapa şi usturoiul verde. Într-un blender, mixezi nucile sau alunele. Adaugi leurda, ceapa verde şi usturoiul verde, ardeiul iute tocat, uleiul de măsline, sarea şi piperul şi mixezi până obţii o pastă fină. Fierbi pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj. Scurgi pastele şi le amesteci cu pesto de leurdă. Serveşti imediat.

Cartofi noi la cuptor cu leurdă 

cartofi noi cu leurda jpg jpeg

Cartofii noi conţin şi alte vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, vital pentru celulele sănătoase şi îndeosebi de important pentru femeile însărcinate. Încearcă şi tu această reţetă de cartofi noi la cuptor cu leurdă.

Ingrediente pentru cartofi noi la cuptor cu leurdă:

1 legătură de frunze de leurdă


ulei de măsline


câteva crenguţe de rozmarin proaspăt

Mod de preparare cartofi noi la cuptor cu leurdă:

Încingi cuptorul. Într-o cratiţă mare cu apă sărată, opăreşti cartofii noi. Îi pui într-o strecurătoare ca să se scurgă, apoi îi pui deasupra unei crătiţi fierbinţi, pentru a se usca la aburi.

Zdrobeşti frunzele de leurdă cu puţină sare grunjoasă, într-un mojar. Adaugi o cantitate generoasă de ulei şi amesteci până obţii o pastă, apoi freci cartofii cu această compoziţie.

Îi pui într-o tavă, smulgi şi împrăştii peste cartofi frunzele sau crenguţele de rozmarin, apoi dai la cuptorul încins, în prealabil, 15 sau 20 de minute, până se rumenesc frumos. Serveşti cartofii noi cu carne la grătar sau peşte.

Salată de cartofi cu leurdă

salata de cartofi cu oua si leurda jpg jpeg

Leurda este recomandată în cazul trombozelor, al hipertensiunii arteriale, dar şi pentru oprirea procesului de îmbătrânire ori dacă suferi de reumatism.

Ingrediente pentru salată de cartofi cu leurdă: 

2-3 legături leurdă


4 cartofi


1 lingură maioneză


50 g porumb fiert


4 ouă


sare

Mod de preparare salată de cartofi cu leurdă

Cureţi, tai cartofii cubuleţe şi îi fierbi, dar îi laşi până pot fi pătrunşi cu furculiţa. Fierbi ouăle tari. Scurgi cartofii bine şi îi dai prin jet de apă rece pentru a opri procesul de fierbere. Speli bine frunzele de leurdă, apoi le toci. Într-un vas, amesteci cartofii cu ouăle tăiate bucăţi, porumbul, leurda şi maioneza. Potriveşti de sare şi amesteci. Poţi lăsa la frigider o oră, înainte de a servi.

Salată de leurdă cu ouă

oua cu leurda jpg jpeg

E cea mai bună salată de sezon! Puteţi adăuga şi năsturaşi şi usturoi verde!

Ingrediente pentru salata de leurdă cu ouă: 

1 legătură ceapă verde


2 legături leurdă


5 ouă fierte


1 gălbenuş fiert


sare


piper


1 gălbenuş crud


zeamă de lămâie


ulei

Mod de preparare salată de leurdă cu ouă:

Cureţi şi speli leurda şi ceapa verde. Le toci şi le pui într-un bol. Amestecă gălbenuşurile cu ulei turnat treptat, până capătă consistenţa de maioneză. Adaugi puţină zeamă de lămâie. Cureţi de coajă ouăle fierte, le tai cubuleţe şi le adaugi peste verdeaţa tocată. Pui maioneză şi condimentezi cu sare şi piper.

Serveşti salata pe o farfurie ornată cu frunze de leurdă.

Salată de leurdă cu untişor

În sfârşit a venit primăvara cu tarabele ei pline de verdeaţă care mai de care mai ademenitoare! leurdă, salată verde, ceapă verde, untişor şi câte şi mai câte! Leurda sau usturoiul sălbatic este recunoscut ca un tonic natural pentru inimă. O poţi asocia cu celellate verdeţuri de primăvară, aşa cum am procedat şi noi pentru această salată de leurdă cu untişor.

Salată de leurdă cu untişor - Ingrediente

1 legătură untişor
1

lămâie


1 lingură ulei


Salată de leurdă cu untişor - Mod de preparare

Tai mărunt leurda, untişorul, ceapa verde. Speli salata şi o rupi fâşii cu mâna. Amesteci într-un bol cu lămâia, uleiul de măsline, sare şi piper şi serveşti imediat.

Mâncare de leurdă cu spanac

crema spanac oua jpg jpeg

Pentru că ştim că ţi-ai făcut provizii de spanac de leurdă pentru zile mai reci, îţi propunem o reţetă delicioasă, mâncare de spanac cu leurdă.

De ce ai nevoie pentru mâncare de spanac cu leurdă:

1 pungă spanac congelat

1 pungă leurdă congelată

2 cepe

5-6 linguri bulion

4 linguri ulei

sare

1 mână pătrunjel

2 ouă

Cum se prepară mâncare de spanac cu leurdă

Toci ceapa şi o căleşti în ulei, iar când devine sticloasă adaugi spanacul şi leurda congelată. Laşi să dea câteva clocote şi pui bulionul şi sare după gust. Laşi să fiarbă până scade apa. Prepari ouăle ochi şi le serveşti cu mâncarea de leurdă şi spanac. Deasupra pui pătrunjel tocat.

Supă de urzici şi leurdă

supa urzici leurda jpg jpeg

Dacă tot e sezonul urzicilor, ar fi bine să profităm şi să le valorificăm în cât mai multe feluri de mâncare.

Ingrediente supă de urzici şi leurdă:

1 kg urzici
1 fir praz (partea albă)


2-3 morcovi mici


1 rădăcină pătrunjel


1 rădăcină păstârnac


câteva bucheţele conopidă congelată


2 legături leurdă (sau 2 fire usturoi verde)


1 lingură făină


3 linguri ulei


sare

Mod de preparare supă de urzici şi leurdă: 

Alegi cu multă grijă urzicile, îndepărtezi tulpinile mai groase şi le speli în multe ape. Le opăreşti în apă clocotită cu sare 5-6 minute, le strecori şi le tai mărunt. Păstrezi apa în care au fiert. Cureţi legumele şi le fierbi întregi în apă cu sare. Conopida o pui la sfârşit, cât să dea un clocot.

Când sunt bine fierte, le scoţi deoparte şi le păstrezi calde.
În zeama rămasă de la legume adaugi urzicile tocate, frecate în prealabil cu ulei şi făină şi subţiezi cu zeama de urzici. Laşi totul să fiarbă, la foc mic, 10 minute. Adaugi leurda tocată, potriveşti gustul de sare şi serveşti supa fierbinte, garnisită cu legumele fierte.

Aperitiv cu leurdă şi brânză

aperitiv cu leurda si branza jpg jpeg

Acest aperitiv este perfect pentru masa de Paşte.

Ingrediente pentru aperitiv cu leurdă şi brânză:

Pentru aluat:


150 g unt


2 gălbenuşuri


2-3 linguri apa rece


1 praf de sare


făină

Pentru umplutură:
3

legături leurdă


1 legatură mărar


1 ou


200 g branza Feta

Mod de preparare aperitiv cu leurdă şi brânză:

Untul se taie cuburi şi se amestecă cu faină, apa, gălbenuşurile şi sarea. Se lucrează repede fără a frământa prea tare, atât cât să rezulte un aluat uniform. Se acoperă cu folie şi se dă la rece. Leurda se toacă şi se înăbuşă cu puţină apă şi ulei. Se lasă să se răcescă, apoi se adaugă ouăle, brânza fărâmată, mărarul şi eventual piper.

Aluatul se întinde sub forma unei foi rotunde, în centru se aşază un castronel cu gura în jos, iar de jur împrejurul castronului se pune umplutura de brânză. Se ia castronul, iar cercul rămas neacoperit se taie cu un cuţit în 8 raze care se ridică peste umplutură.

Se unge cu glăbenuş şi se dă la cuptor până se rumeneşte.