Tort cu caise (pentru o vedere bună)

Ca şi morcovii, caisele conţin o cantitate importantă de betacaroten.
Ai nevoie de
Pentru aluat 400 g făină 100 g unt 75 g zahăr 3 gălbenuşuri 1 plic zahăr vanilat 1 praf de sare 1 plic praf de copt 4 linguri smântână
10-12 caise
4-5 linguri zahăr
3-4 caise
1 lingură zahăr
2-3 linguri apă
1 lingură ulei, pentru uns tava
2 linguri fulgi de migdale
Mod de preparare
Amesteci făina cu untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt şi sarea. Când aluatul devine sfărâmicios, adaugi gălbenuşurile şi smântâna şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la rece 1 oră. Presari făină pe suprafaţa de lucru şi întinzi trei sferturi din aluat. Ungi o formă rotundă cu ulei şi pui aluatul, inclusiv pe margini. Rupi caisele în jumătate şi le tai bucăţi. Le amesteci cu zahărul şi le pui în tavă peste aluat. Întinzi restul de aluat şi pui foaia deasupra. Dai la cuptor până se rumeneşte. Între timp, toci caisele, le amesteci cu zahărul şi apa şi le pui pe foc până devin ca un sos. După ce ai scos prăjitura din cuptor întinzi sosul şi presari fulgi de migdale.