Baclava cu nuci şi migdale

Aşa-i că ţi-e dor de însorita Turcie? Noi ne-am gândit să-ţi aducem acasă o „felie“ din acest tărâm, cu gust dulce şi aromă rafinată.
Dificultate medie Preparare 105' Pentru 6 porţii
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
1 pahar de apă călduţă
3 linguri ulei
1 lingură oţet
Pentru umplutură
300 g nuci zdrobite
200 g migdale zdrobite
150 g zahăr
1 lingură scorţişoară măcinată
Pentru sirop
400 ml apă
300 g zahăr
10 cuişoare parfumate
zeama de la o jumătate de lămâie
50 g unt topit pentru uns foile
Mod de preparare
Cerni făina într-un castron mare, faci o adâncitură în care torni uleiul, apa călduţă şi oţetul.
Amesteci de la exterior spre interior până se încorporează făina, apoi frămânţi cu mâna un aluat omogen. Îl laşi 20 de minute, apoi întinzi foi foarte subţiri, cu dosul palmelor, pe o
planşetă acoperită cu o faţă de masă înfăinată. Până se prepară umplutura, acoperi foile cu o pânză umezită uşor.
Tai foile în dreptunghiuri de 15x20 cm, le ungi cu unt topit, aşezi 4-5 foi una peste alta, apoi adaugi umplutura şi le rulezi, prinzând capetele în interior. Faci la fel cu restul foilor şi
cu umplutura până se termină.
Aşezi rulourile într-o formă unsă cu puţin unt şi le coci 40 de minute, la foc potrivit.
Între timp, fierbi apa, zahărul şi cuişoarele, la foc potrivit, circa 20 de minute până capătă consistenţa unui sirop puţin îngroşat. Iei de pe foc, scoţi cuişoarele, adaugi zeama de
lămâie şi după ce se răcoreşte puţin torni siropul peste rulourile fierbinţi. Laşi să se însiropeze circa 30 de minute, după care le serveşti.
sursa foto: Shutterstock